Dobeš: Za kombinaci vlastních čísel zaplatíte až pět tisíc korun

30.05.2012 9:34

Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) dnes šel na jednání vlády s návrhem zákona, díky němuž si řidiči možná budou moci legálně koupit registrační značku na auto podle svého přání. Za to však budou muset zaplatit pět tisíc korun za jednu tabulku.

Dobeš: Za kombinaci vlastních čísel zaplatíte až pět tisíc korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Pokud kabinet dnes novelu schválí, tak si řidiči budou moci vybírat nejen z čísel, ale i písmen. Vlastní registrační značka bude mít i svá omezení. Nesmí například obsahovat hanlivá a urážlivá slova nebo název či zkratku orgánu veřejné moci či státu. Které slovo či zkratka budou moci na značce být či nikoli, posoudí správní úřady, připomíná v souvislosti s novelou Český rozhlas.

„Na vozech by se tak brzy mohly objevit značky jako agent 007 nebo další podobné kombinace,“ upozornil také Radiožurnál.

„Když budete chtít nějakou zvláštní, ať už jméno nebo kombinace nějakých čísel, tak tu můžete získat. V takovém případě vás ta značka bude stát pět tisíc za jednu tabulku. To znamená, že na osobní automobil to bude stát deset tisíc korun,“ objasnil dnes ráno pro Radiožurnál ministr Pavel Dobeš.

Jak přišel Dobeš na částku pět tisíc korun? „My jsme chtěli, aby ta částka nebyla nijak vysoká, aby nepřesáhla pro lidi částku nad jejich možnosti,“ Vysvětlil Dobeš. Poplatek za obecnou, tedy přidělenou  značku podle něj ale zůstává.

Upozornil, že značku úřady ale nepřidělí, pokud už ji vlastní někdo jiný, nebo je evidována jako odcizená. Změnou zákona chce ale podle něj ministerstvo dopravy zabránit uplácení úředníků při pořizování prominentních poznávacích značek, tedy tzv. kmotrovských.

Výnos z prodeje pokryje náklady

Ministerstvo podle něj počítá i s tím,  že výnos z prodeje prominentních značek by měl v budoucnu pokrýt veškeré náklady na výrobu všech značek. Případné přebytečné peníze půjdou na agendy. 

„Máme spočítáno to, že v tuhle chvíli vydáváme něco kolem dvou set milionů korun na výrobu registračních značek. Ta novela, pokud bude schválená, tak by tato částka měly být výrazně zredukována a státní rozpočet by měl být o to daleko méně zatěžován,“ vysvětlil  Dobeš.

Sankce za přetáčení tachometrů

Radiožurnál dále upřesnil, že zákon zavádí i sankce za přetáčení tachometrů. „Pokud se na takový druh podvodu na stanici technické kontroly přijde, pokuta může být až do 50 tisíc korun,“ uvedlo rádio.

Novela také mění a zpřísňuje nařízení týkající se stanic technické kontroly a stanic emisí. Kontrola by tak měla být přísnější a důslednější. Zpřísněna bude také kontrola jejich činnosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…