Provozovatel registrů bude kontrolovat své počítače. Kvůli zvýšení bezpečnosti

17.08.2012 12:30

Telefónica O2, která pro registr vozidel provozuje servery, bude o víkendu obnovovat zabezpečení a tak se registr na několik hodin vypne. Zjistil to Český rozhlas. Zda ale celá věc má souvislost s tím, že registr vozidel stále naplno nefunguje, to rozhlasu nikdo nepotvrdil.

Provozovatel registrů bude kontrolovat své počítače. Kvůli zvýšení bezpečnosti
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Centrální registr vozidel po měsíci od zavedení nového systému stále nefunguje bez problémů. Úředníci se často potýkají s pomalým chodem celého systému. Řadu údajů dokonce musejí vyplňovat ručně, a řidiči tak oproti minulosti čekají na odbavení mnohem déle. To zjistil Český rozhlas toto pondělí.

Teď přišlo rádio s informací, že bude o víkendu probíhat restart serverů. Ten je ale podle  podle mluvčího společnosti Telefónica O2 Hanyho Farghaliho rutinní záležitostí, která by na systém neměla mít vliv. 

„Telefónica Czech Republic pro systém centrálních registrů provozuje velkou část infrastruktury, konkrétně servery, na nichž celý systém funguje,“ vysvětlil Farghali.

„V sobotních ranních hodinách proběhne rutinní upgrade zabezpečení serverů, který nebude mít dopad na jejich fungování,“  dodal mluvčí s upřesněním, že Telefónica garantuje funkčnost své infrastruktury tak, jak jí ukládá smlouva se zákazníkem. 

Úředníci i po měsíci bojují s pomalostí

Centrální registr vozidel po měsíci od zavedení nového systému je ale stále pomalý.  V Praze na Bohdalci, ale i leckde jinde, je totiž situace stejná jako v předchozích dnech a týdnech.

„To znamená, že úředníci natisknou zhruba 250 pořadových čísel a další přidají, až všechny tyto odbaví. Celkem denně vyřídí asi 450 převodů a dalších úkonů, což je asi polovina toho, co stihli se starým systémem,“ informoval před pěti dny rozhlas.

Řadu údajů prý i dnes musejí úředníci vyplňovat ručně, a řidiči tak oproti minulosti čekají na odbavení dlouho.

V Ostravě pak prý systém běží zhruba na dvě třetiny původního výkonu. Někteří úředníci karlovarského registru dokonce prý tvrdí, že se vrátili o desítky let nazpět. Na pardubickém registru to také není žádná sláva. I tam systém nadále funguje pomalu, což znamená delší čekací dobu ve frontě. 

„Úředníkům práci ztěžuje neúplné propojení s databází vozidel, kvůli kterému musejí řadu dat vytahovat ze starého systému. Stále tak doslova pendlují mezi starým a novým systémem,“ zdůraznil ČRo. Podle něj ale v rámci úředních hodin stíhají úředníci odbavit všechny žadatele.

„Podle řidičů je nový registr stále pomalý, oceňují ale, že se úřednice se systémem naučily pracovat tak, že se odbavování klientů, i když nepatrně, zrychluje. V pátek, kdy není úřední den pro veřejnost a řeší se žádosti například autobazarů, ale úřednice pracují i dvě hodiny přesčas, aby všechno stihly vyřídit,“ dodalo pak rádio.

Stát za nový registr už zaplatil 37 milionů korun. Kvůli jeho špatnému chodu zejména v prvních dnech po spuštění lidé a firmy žádají náhradu škody, zatím za dva a půl milionu korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…