Ještě bude veselo. Peake chce, aby si Bátora dával pozor na ústa

11.08.2011 21:51

Ministr školství Josef Dobeš nad případem s Ladislavem Bátorou mává rukou. Nikdo z vedení strany ho prý zatím nenutil, aby Bátoru z postu šéfa personálního odboru odvolal. Přesto se nad tímto problémem poradí v úterý předsednictvo strany. „Je to pseudokauza,“ řekl pak ministr školství ParlamentnímListům.cz k tomu, jak se na případ dívá on sám. Vicepremiérka a Dobešova stranická kolegyně Karolína Peake věc tak jednoduše nevidí. Bátora by měl podle ní vážit slova. O Bátorovi bude v úterý jednat vedení VV.

Ještě bude veselo. Peake chce, aby si Bátora dával pozor na ústa

Zatímco premiér se kvůli vysokému úředníkovi ministerstva školství a předsedy iniciativy D.O.S.T Ladislavu Bátorovi durdí, šéfa resortu školství nechávají věci kolem svého úředníka v klidu. Podle Dobešových slov je Bátora pověřen řízením personálního odboru a tak to i nadále bude.

Zřejmě mu ale asi ušel středeční vládní brífink, kde předseda vlády Petr Nečas zmínil, že kvůli výrokům Bátory chce opětovně jednat právě s ministrem školství. Důvod? Bátorovy výroky na adresu homosexuálů. Bátora totiž znegoval chystaný sobotní pochod homosexuálů Prahou. Otevřeným dopisem navíc kritizoval i amerického velvyslance v Česku Normana Eisena, který pochod spolu s dalšími diplomaty podpořil. Podle premiéra tak nemůže jeho chování zůstat bez povšimnutí.

Více:

„Samozřejmě, že jsem o tom s panem ministrem školství mluvil a budu mluvit i nadále, protože záležitost nepovažuji za věc, nad kterou lze mávnout rukou. Nelze mávnout rukou nad jeho výroky, nikoliv nad tím, kde momentálně působ," poznamenal neurčitě ve středu předseda vlády. Nechtěl ale konkretizovat, co Dobešovi řekl, případně co mu ještě plánuje sdělit přímo mezi čtyřma očima.

Nenachází „skutečnost", která by jej donutila k odvolání

„Ta situace je ale stále stejná, nemohu měnit něco na postavení pana Bátory. On je pověřen řízením personálního odboru a nadále to tak bude, protože nenacházím dle svého nejlepšího svědomí a vědomí skutečnost, která by mne v tom bránila," zmínil ale k tomu překvapivě pro ParlamentníListy.cz sám Dobeš.

„To by bylo jistě velmi populisticky dobré vystavit si politické body za pana Bátoru a odvolat jej, ale přiznám se, že to svědomí mám o kousek výš, než sledování politické popularity," řekl Dobeš dále.

Prý nemá od nikoho z vedení strany, tedy ani od předsedy Johna žádné signály k tomu, aby Bátoru odvolal.

„Jsme ale domluvení, že v úterý přijdu na předsednictvo strany a budeme se o něm a o této pseudokauze bavit. Nepochybně také v úterý k tomu zaujme předsednictvo své stanovisko. V tuto chvíli ale nemám jakýkoliv negativní signál od nikoho. Včera se to jen lehce probíralo na vládě a tam jsem měl podporu svých kolegů," dodal Dobeš.

Kalousek pohrozil odchodem. Bátora je prý "starý fašoun" 

Jenže Dobeš ve středu ParlamentnímListům.cz naopak řekl, že na vládě kolem Bátory byla ostrá  diskuse. "Ano, na vládě kolem toho byla velká diskuse, nicméně pan Bátora zůstává ve své funkci a má moji podporu," řekl včera Dobeš našemu serveru.

A o čem že se strhla na vládě tak velká hádka? Zapříčinil ji údajně ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Bátoru ostře napadl a onačil ho prý za starého "fašouna". Kalousek dokonce měl ostatním říci, že ministři TOP 09 nechtějí setrvat v takovéto vládě, pokud Bátora na ministerstvu školství ve vysoké funkci zůstane.

„Kalousek nám řekl, že ho TOP 09 pověřila oznámit ostatním ministrům vlády, že setrvání ve vládě považuje za problém, pokud Bátora neopustí svou funkci," řekl ParlamentnímListům.cz člen vlády.

Zda se však skutečně na vládě strhla tato hádka, nebyl schopen dnes nikdo z vedení strany případně poslaneckého klubu Věcí veřejných přiznat. Předseda klubu VV Vít Bárta po celý den nebral telefony, místopředsedkyně vlády a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake také mlčela. "Mám jednání LRV, napište mi prosím sms," napsala Peake pouze redakci a pak již nereagovala. Telefony a sms zprávy od nás dokonce opomíjel i předseda strany VV Radek John.

Peake: Bátora by měl být zdrženlivější. Je to úředník

„Pan Bátora je vysoký státní úředník a měl by si asi dávat více pozor na své výroky", řekla pro Parlamentnilisty.cz předsedkyně legislativní rady státu a místopředsedkyně Věcí Veřejných (VV) Karolína Peake.

"Osobně se považuji za liberálního člověka, takže podle mne může každý říkat co chce, nekrátí-li tím práva jiného. Stejně jako gayové mohou mít svůj pochod, může i pan Bátora říct, že nesouhlasí s touto formou projevu svobody. Na druhou stranu, je-li to státní úředník, musí umět vážit slova" konstatuje. Podle Karolíny Peake by měl mít zejména vysoký státní úředník určitou záklopku v tom, jak moc se bude k něčemu vyjadřovat. „Rozhodně však nechci pana Bátoru kritizovat, protože je věcí pana ministra Dobeše, jak se k tomu postaví", dodává.

"Shrneme-li to, jestliže mohou vyjádřit svou vůli gayové pochodem, pak má právo vyjádřit i konzervativní člověk svůj odlišný názor", říká Karolína Peake.

Místopředsedkyně „véček" Dagmar Navrátilová ParlamentnímListům.cz pouze potvrdila, že o případu Bátory skutečně bude v úterý předsednictvo VV jednat. „To potvrzuji. Zatím jsme ale k případu pan Bátory nezaujali nějaké stanovisko Já na druhé straně musím samozřejmě respektovat rozhodnutí ministra Dobeše, že má právo rozhodovat o svých spolupracovnících. Jsem si ale vědoma, že Bátora vyvolává většinou negativní emoce," sdělila Navrátilová.

„Nechci dělat unáhlený závěr, než k tomu sám ministr Dobeš řekne nějaké své stanovisko," dodala pak vyhýbavě k otázce, zda se skutečně včera na vládě kolem tohoto problému strhla ostrá diskuse.

Více zde:

V otevřeném dopise chce důkaz

Ministr školství již minulý pátek zveřejnil, že v otevřeném dopise vyzve všechny, ať mu předloží jeden konkrétní důkaz nějakého rasistického, xenofobního činu, který Bátora udělal. „Pak to budu řešit," reagoval Dobeš v pátek ve vysílání Radiožurnálu.

„Já v tuto chvíli mám princip hájit člověka, který je popotahovaný a kterého už za dobu od dubna znám. Vím, že je to velmi svědomitý a pracovitý člověk. Kdybych si dovolil já mu dát nálepku, tak je to národní konzervativec-katolík a tahle nálepka na ministerstvu nevadí," dodal k této otázce ministr.

Proti angažmá Bátory v resortu školství se ale již před časem zvedla vlna protestů. Nevládní organizace jako Svaz osvobozených politických vězňů či Amnesty International poukázaly v otevřených dopisech na Bátorovy údajné netolerantní názory a vyzvaly premiéra, aby věc řešil.

SLEDUJEME TÉMA HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ

Bátora ale má silné hájení: stojí za ním prezident Václav Klaus a lidé z jeho okolí. Například vicekancléř Petr Hájek se netají názory blízkými Bátorovi. Samotný Bátora pak tvrdí, že neví o tom, že by inklinoval k nacionalismu nebo extremismu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…