Kdo zařízl školné. O tom se hádají Dobeš a TOP 09

01.03.2012 12:41

Dobeš naprosto ztratil kredit u vysokoškoláků, žádných reforem už nemůže dosáhnout, reaguje na slova ministra Josefa Dobeše o názorových veletočích lidí z TOP 09 poslankyně Anna Putnová. Mimistr se do TOPky pustil v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Poslanec ODS Walter Bartoš vidí jeho návrh reformy VŠ z osmdesáti procent přijatelný. A vzkazuje akademikům: Nezávislost VŠ je tak trochu iluze. Politiků je už beztak mezi vámi dost.

Kdo zařízl školné. O tom se hádají Dobeš a TOP 09
Foto: Radek Kraus
Popisek: Studenti protestovali proti reformě vysokých škol také v Českých Budějovicích

Probíhající slovní přestřelka mezi TOP 09 a VV v otázce reformy vysokého školství z dílny ministra Josefa Dobeše (VV) nabrala ve čtvrtek na intenzitě. Dobeš v rozhovoru pro server Atuálně.cz uvedl, že současný zmatek v prosazování zpoplatnění studia nelze přičítat jemu. "Byl tu mnohem větší problém zhruba před čtrnácti dny, kdy se zástupci TOP 09, jestli se nemýlím, tak to byla paní Putnová a pan Gazdík, sešli se studenty a pohřbili školné - tzn. vyjádřili se ve smyslu, že je není nyní třeba přijímat. Tento veletoč přinesl to, že došlo k ústupkům. Bavíme se o řádné pětileté době, za kterou se neplatí, a vše nad to bude zpoplatněno," uvedl pro Aktuálně .cz ministr.

Tím dokonale přilil oleje do ohně. Spor mezi koaličními partnery TOP 09 a VV probíhá za nešťastného pohledu premiéra Nečase praktivcky od počátku volebního období a současné protesty studentů jsou částí veřejnosti vnímány stejně. V internetových diskusích padají i tvrdá slova, že se studenti nechali TOPkou vtáhnout do koaliční války proti Josefu Dobešovi. Reakce TOP 09 byla okamžitá, TOP 09 vydala hned dopoledne obsáhlou tiskovou zprávu.

Ztracený rok a tisíce promarněných člověko-hodin

"Pan ministr se snaží tu odpovědnost přehodit na mě, to je opravdu úsměvné. Promarnil minimálně rok. Celou tu dobu se pouze obecně hovořilo, co by mohlo být, a nerealizovaly se konkrétní kroky. Konkrétní obrysy začalo školné získávat až koncem roku 2011," reaguje na Dobešovu výtku směrem ke koaličním partnerům předsedkyně školského výboru sněmovny Anna Putnová (TOP 09).

Šéfka výboru navíc ministrovi vyčítá, že údajnými chaotickými záměry nejenže způsobil nejistotu v akademické obci, která vykrystalizovala do Týdne neklidu na českých VŠ, ale především Dobešova neodhadnutelnost zapříčinila údajně promrhání stovek hodin práce lidí z univerzit. Zjistit pomocí studie, kolik peněz stál české vysoké školství vodopád ministerských nápadů a vizí, by prý Putnovou nesmírně zajímalo. "Přišla nějaká informace z ministerstva a sešel se senát. Za pár dní bylo vše zase jinak a vše začalo nanovo. Nelze se divit, že lidé z univerzit už ministrovi nevěří," podotýká.

"Pan ministr ztratil schopnost provést jakoukoliv reformu. Ať už regionálního, nebo vysokého školství," tvrdí Putnová. Středeční vyvrcholení studentských protestů Putnová nevnímá jako vystoupení proti školnému jako takovému. Akademická obec si prý uvědomuje, že školné není z principu dobrý ani špatný nástroj. Záleží samozřejmě na tom, jak se to provede. Bohužel Dobešův způsob je nešťastný a nedůvěryhodný," dodává poslankyně.

Špatně informovaná veřejnost? Ano, o tzv. zápisném hovořil i TOPkař

A nebere si servítky ani ve způsobu informování veřejnosti. "Tady se například málo hovoří o tom, že finanční podpora studentů se netýká jen školného. Stejně tak se v případě kritizovaného zadlužování studentů neříká, že řada z nich nebude žádnou půjčku potřebovat, mohou se rozhodovat svobodně," dodává s tím, že právě finanční pomoc studentům se musí vyzkoušet minimálně rok před zavedením školného.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík vyjádřil pro ministrovu práci určité pochopení. "TOP 09 školné podporuje. Ministr školství ale bohužel předložil kalamitní návrh jak o školném, tak o finanční pomoci studentům, která školnému musí předcházet. Promarnil rok času. Protože je mi ale ministra školství v tuto chvíli líto, nabízím mu pomoc s přípravou zákona, který nezvládl. Další variantou je, že požádáme stranu Věci veřejné, aby na tak zásadní post, jakým je vedení ministerstva školství, dodala někoho v lepší psychické kondici,“ říká Gazdík.

Ze strany TOP 09, respektive jejich členů - akademických pracovníků, v poslední době přichází řada nápadů, které navíc studenti i laická veřejnost často přisuzují Dobešovi, nazývanému nyní ´mistr chaosu ´. Nápad zavést zápisné, nikoliv školné, které jako klasický příklad ministerského názorového veletoče uvedl na středeční demonstraci před Rudolfinem prorektor Karlovy univerzity Stanislav Štech. Byl to přitom právě zástupce TOPky, který o zápisném hovořil jako o možné variantě zpoplatnění studia. "Šel bych cestou, která funguje v nám blízkých evropských zemích, třeba v Rakousku, kde se platí jakési zápisné," uvedl opět pro Aktuálně.cz  24. ledna poslanec a profesor dopravní fakulty Univerzity Pardubice Václav Cempírek.

Akademické senáty bez politiků? To nemyslíte vážně!

Školský expert ODS Walter Bartoš nemá dle svých slov zásadní problém s osmdesáti procenty Dobešem předložené legislativy. "Zákon o terciálním vzdělávání, s tím souhlasím, je to v souladu s naším programovým prohlášením, naopak ta norma zavádějící finanční podporu studentů je špatná. Nesouhlasím ale s akademiky v jejich snaze přesvědčit veřejnost, že vstupem politiků, rozuměj ministrem jmenovaných členů akademického senátu omezí nezávislost VŠ. Za prvé, politici jsou v akademických senátech už dnes velmi hojně zastoupení (a vysokým počtem vysokoškolských pracovníků ve svých řadách se může pochlubit především právě TOP 09, pozn. red.), a nezávislost univerzit je, řekněme, velmi iluzorní. Dobře, politici tam být ze zákona nemusí, ale lidé z byznysu ano. Škola musí s někým spolupracovat, naprosto nezávislé bádání dnes už v mnoha oborech možné prostě není," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Nespokojenost s Dobešovými reformami vyjádřili akademici tento týden. Středa pak byla vrcholem, kdy projevy před Rudolfinem sledovalo podle odhadů na deset tisíc studentů. Počet účastníků akce ale kolísá podle médií. Například Lidové noviny v reportáži z místa uváděly počet dvou tisíc členů akademických obcí vysokých škol. Demonstrace proběhly i v dalších městech.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…