Poznají české děti fake news? Zjistili jsme, že na vybrané školy míří inspektoři

10.03.2018 14:22

Jak se v českých školách vyučuje mediální gramotnost, bude v letošním roce prakticky hodnotit Česká školní inspekce. Inspektoři mají v plánu výuku mediální výchovy analyzovat celkem na stovce základních a středních škol v Česku. O aktivitě inspektorů v této oblasti ParlamentníListy.cz informoval zdroj redakce, který prozradil jejich návštěvu na jedné nejmenované pražské střední škole.

Poznají české děti fake news? Zjistili jsme, že na vybrané školy míří inspektoři
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Česká školní inspekce se v letošním roce vrhla do praktického zhodnocení výuky mediální gramotnosti na českých školách.  

O návštěvě inspekce v souvislosti se začleňováním výuky mediální gramotnosti do vyučovacích hodin informoval ParlamentníListy.cz zdroj blízký jedné pražské střední škole. Informaci o návštěvě inspekce na hodině prý vyučující dostal dva dny předem. Identitu zdroje i konkrétní střední školy, kde návštěva inspektorů proběhla, redakce zná.

Podle náměstka ústředního školního inspektora Ondřeje Andryse v tomto případě ale Česká školní inspekce výuku mediální gramotnosti ve školách nekontroluje.

Hodnocení, nikoliv kontrola

„Kontrola se týká například dodržování školských právních předpisů nebo nakládání s finančními prostředky státu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Andrys s tím, že v případě návštěv na školách v souvislosti s výukou mediální gramotnosti jde o „hodnocení“. „Hodnocení se zaměřuje zejména na podmínky, průběh a výsledky vzdělávání,“ doplnil Andrys.  

Česká školní inspekce ohodnotí začleňování mediální výchovy do výuky v tomto roce na celkem stovce škol. „Prezenční návštěvy budou realizovány na vzorku cca 50 základních a 50 středních škol napříč celou Českou republikou,“ uvedl na dotaz ParlamentníchListů.cz Andrys. Realizace praktické části hodnocení začala v únoru.

Půl roku a sto škol před sebou...

„Za tento měsíc bylo navštíveno jen několik jednotek škol. Nicméně máme na to celé pololetí až do června,“ upřesnil hodnotící proces Andrys.

Význam mediální výchovy a gramotnosti se v posledním roce začal zdůrazňovat. A na poplach začali bít i někteří odborníci či novináři. Loni v létě se v boji proti dezinformacím a podléhání takzvaným fake news například začali angažovat někteří novináři, zapojily se i neziskové organizace.

„Pro uplatnění jednotlivce ve společnosti je důležité umět zpracovat, vyhodnotit a využít podněty, které přicházejí z okolního světa,“ sdělil Andrys k problematice mediální gramotnosti redakci ParlamentníchListů.cz. „Média se stávají důležitým socializačním faktorem, mají výrazný vliv na chování jedince a společnosti, na utváření životního stylu a na kvalitu života,“ doplnil. Inspekce se letos na mediální výchovu ve svém tematickém hodnocení zaměří vůbec poprvé.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…