Holandští odborníci dávají za pravdu kolegům z protonového centra v Praze V PTC se budou léčit Holanďané

24.06.2014 15:30

Holandská centra budou jen v prvním roce léčit 2.200 pacientů Praha, 24. 6. 2014. Holandští odborníci projevili zájem čerpat zkušenosti od nejmodernějšího protonového centra v Evropě, které je lídrem v oblasti protonové terapie v rámci EU a již téměř dva roky poskytuje péči pacientům z 22 zemí světa. Vlajková loď evropské onkologie - Proton Therapy Center - v čele s hlavním lékařem MUDr. Jiřím Kubešem a hlavním fyzikem Mgr. Vladimírem Vondráčkem, byla hostitelem holandských expertů na protonovou terapii. Dne 23.6.2014 se pod záštitou velvyslanectví Nizozemského království a J. E. velvyslance Eduarda W.V.M. Hoekse, konala konference „Česko-holandský kulatý stůl o protonové terapii“, kterou uspořádalo protonové centrum v Praze.

 Holandští odborníci dávají za pravdu kolegům z protonového centra v Praze V PTC se budou léčit Holanďané
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Návštěva odborníků z Maastro clinic v českém protonovém centru v doprovodu hlavního lékaře a hlavního fyzika

Holandští odborníci z MAASTRO clinic jednoznačně souhlasí se seznamem indikací k protonové terapii, který byl zpracován předními českými kapacitami pod supervizí 1. Lékařské fakulty UK. Podpořili i názor českých odborníků, že by se radioterapie obecně v české onkologii měla více prosazovat a protonové léčbě by nemělo být bráněno. Holandsko si svůj postoj k protonové léčbě ujasnilo již dávno a stát i pojišťovny protonovou léčbu podporují.

Indikace holandských center jsou ve shodě s PTC:

 

1.     Nádory CNS

2.     Nádory hlavy a krku

3.     Onemocnění oka

4.     Nádory plic – nemalobuněčný karcinom

5.     Nádory GIT

6.     Urologické malignity

7.     Retroperitoneální a abdominální sarkomy (mimo GIST)

8.     Nádory dětského věku

9.     Maligní lymfomy

Doktorka Daniëlle Eekers z  MAASTRO clinic dodala: „ Holandsko vždy prosazuje technologie, které lidem pomáhají a to se týká i protonu. Úspěch v medicíně dnes neměříme jen přežitím pacienta, ale kvalitou života, kterou jsme schopni zajistit.“ K otázce úhrad léčby pojišťovnami uvedla: „ Jednoduchým porovnáním běžné léčby a protonové, musíte vždy dojít k závěru, že protonová léčba je prostě lepší než klasická. Pokud byste dali lidem vybrat, jsem si jistá, že vždy zvolí proton. To je však z hlediska pojišťoven nereálné. Tak jako PTC v Praze, i my můžeme vždy dokázat, kdy je proton pro pacienta jednoznačně výhodnější než foton a tím se musí pojišťovny řídit i z hlediska úhrad“.

„Duproton, konsorcium holandských protonových center ve výstavbě, kráčí po stejné cestě, kterou razíte i vy v Praze “, dodává Erik Roelofs, hlavní medicínský fyzik z MAASTRO clinic.  Z pléna zazněla i otázka jak se odborníci staví k požadavku tzv. randomizovaných studií, který často odpůrci protonu v Česku zneužívají. Čeští i holandští odborníci odpověděli unisono, že randomizované studie jsou nerealistické a neetické! Dobrovolně ji žádný pacient nepodstoupí, proto se ani neplánují.

„Jen si představte, že pacientovi sdělíte, že ho budete ozařovat nižšími dávkami, delší dobu a se zásahem i okolních zdravých tkání a druhého s vyšší dávkou, kratší dobu a cíleně do nádoru. Jednoho seznámíte s poměrně značným rizikem nežádoucích vedlejších účinků, druhému naopak sdělíte, že riziko je minimální.  Myslíte si, že se bude takovéto studie někdo dobrovolně účastnit?! “ vysvětluje problematičnost randomizovaných studií doktorka Eekers.

Kulatý stůl – česko-nizozemská perspektiva léčby protonovou terapií (autor PTC)

Protonové centrum v Praze úspěšně léčí nádorová onemocnění téměř 2 roky a i protonová centra v Holandsku budou poskytovat protonovou terapii pacientům se stejnými diagnózami. Do indikací holandských center je také začleněna léčba karcinomu plic i karcinomu prsu, kterou PTC zvažuje.  Pro holandské odborníky bylo důležité seznámit se s posledními praktickými zkušenostmi a s výsledky léčby protonového centra v Praze. V Holandsku se pracuje na výstavbě 4 protonových center. Dle posledního vyjádření ministra zdravotnictví Holandska, počítá ministerstvo s postupným náběhem počtu léčených pacientů, přičemž pouze v prvním roce bude léčba poskytnuta minimálně 2.200 pacientům a toto číslo se bude postupně zvyšovat. Na základě odhadů specialistů by přitom protonovou léčbu jen v Nizozemí potřebovalo až 9.000 osob ročně. 

Do doby než se otevřou první ze čtyř protonových center, sbírají holandští odborníci zkušenosti a navazují odbornou spolupráci s okolními centry. V Praze však zahájili i jednání o možnosti léčby jejich pacientů než budou v kapacitě protonových center soběstační. Holandsko se stane další zemí, která využije kapacity nejmodernějšího zařízení na protonovou léčbu v Praze.

Více o MAASTRO clinic v holandském Maastrichtu: http://www.maastro.nl/

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…