Správa železnic navázala bližší spolupráci s Evropskou investiční bankou

28.03.2022 21:20 | Tisková zpráva

V sídle Správy železnic se uskutečnil slavnostní podpis deklarace o spolupráci s Evropskou investiční bankou (EIB).

 Správa železnic navázala bližší spolupráci s Evropskou investiční bankou
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Nově tak EIB kromě zapojení do financování investiční výstavby na naší železniční síti poskytne také bezplatné poradenství pro Správu železnic. Konkrétně půjde o zavedení metodiky a nástrojů pro posouzení vhodnosti PPP projektů v podmínkách české železniční infrastruktury.

V rámci deklarované spolupráce se už Správě železnic podařilo vyjednat a podepsat s EIB smlouvu o bezplatném poskytování poradenství pro manažera české drážní infrastruktury. To se týká metodiky a nástrojů pro posouzení vhodnosti PPP projektů v podmínkách železniční infrastruktury v České republice.

„Po dokončení bude tato metodika plošně využitelná pro analýzy vhodnosti užití jednotlivých modelů PPP na projekty Správy železnic. Budeme ji moci používat opakovaně v dalších letech při hledání optimálního způsobu PPP pro jednotlivé stavby,“ uvedl náměstek generálního ředitele Správy železnic pro modernizaci dráhy Mojmír Nejezchleb. Jak dodal, následně se předpokládá uzavření partnerství na konkrétních projektech, které budou identifikovány jako vhodné pro financování modelem PPP.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí

Dále by v rámci vzájemné spolupráce měly být analyzovány i další inovativní nástroje pro financování výstavby železnice, jako například společné podniky (JointVenture).

Viceprezidentka EIB Lilyana Pavlová, která má na starosti operace EIB v České republice, konstatovala: "Jedním z klíčových kroků k rychlejšímu úspěchu globálních opatření v oblasti klimatu je ekologizace, udržitelnost a uhlíková neutralita odvětví dopravy v Evropské unii. Modernizace železničního sektoru nám umožní rychleji dosáhnout našich cílů stát se do roku 2050 uhlíkově neutrálním kontinentem. Zároveň zvýší efektivitu, rychlost, bezpečnost a cenovou dostupnost cestování a podnikání, což následně podpoří sociální a ekonomickou soudržnost EU i hospodářskou aktivitu. Naše partnerství a dohoda, kterou jsme podepsali se společností Správa železnic, je důležitým krokem k těmto cílům a já mám velkou radost z role, kterou Evropská investiční banka a naše poradenské služby sehrají při modernizaci a transformaci české železnice ve prospěch českých občanů, podniků i celé EU."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …