Středočeský kraj prezentuje podpořené obnovené památky

27.06.2015 8:29

25. června byla v chodbách jezuitské koleje Galerie Středočeského kraje (GASK) slavnostně zahájena putovní výstava Památky s příběhem.

 Středočeský kraj prezentuje podpořené obnovené památky
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

25. června byla v chodbách jezuitské koleje Galerie Středočeského kraje (GASK) slavnostně zahájena putovní výstava Památky s příběhem. Vernisáže se účastnil mimo Jany Šorfové, ředitelky GASK, Vojtěcha Lásky, ředitele Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště středních Čech v Praze a Jana Žižky, vedoucího odboru péče o památkový fond Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště středních Čech v Praze i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Středočeský kraj věnuje svému kulturnímu dědictví trvalou pozornost. Přestože nemůže najednou zajistit prostředky na rekonstrukce tisíců kulturních památek na svém území, v souladu se schválenou Koncepcí podpory památkové péče se snaží přispívat na jejich obnovu využitím krajských prostředků, evropských fondů a rozsahem mezi kraji unikátním grantovým programem. Touto výstavou upozorňujeme na několik příkladů finanční pomoci kraje v letech 2010 - 2014,“ zahájil akci radní Štefek.

Putovní výstava bude dále vystavena v příspěvkových organizacích a na dalších místech

Pan Žižka se poté při prohlídce podrobně rozhovořil o prezentovaných objektech. Mezi nimi nechyběl příběh Pivovaru v Lobči, zámku v Křinci, Františkánského klášteru v Hájku v Červeném Újezdu, vodního mlýnu v Malých Kyšicích, morového sloupu v Chlumíně, kostela sv. Klimenta v areálu hradiště Levý Hradec v Roztokách, ale ani památník padlým v 1. a 2. světové válce v Pečicích nebo stodola z Durdic ve skanzenu v Kouřimi, fara v Dolní Krupé nebo velké projekty kraje – zámek v Roztokách u Prahy nebo Jezuitská kolej v Kutné Hoře.

Všechny vybrané objekty byly rekonstruovány s pomocí investičních prostředků Středočeského kraje, evropských fondů nebo s pomocí dotačních titulů Středočeského kraje.

Putovní výstava, na které spolupracoval Středočeský kraj s Národním památkovým ústavem, bude dále vystavena v příspěvkových organizacích kraje a na dalších místech.

V GASKu bude výstava k vidění do konce července 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…