7. ročník Festivalu bulharských filmů 2015

28.01.2015 17:38

Sedmý ročník Festivalu bulharských filmů organizuje Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a Bulharský kulturní institut v Praze.

7. ročník Festivalu bulharských filmů 2015
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Festival proběhne ve dnech od 5. do 11. února 2015 v kině Lucerna a v kině Evropský dům. Vstupné v kině Lucerna činí 100 Kč, do kina Evropský dům je vstup zdarma. Vstupenky je možné zakoupit v on-line prodeji kina Lucerna. Všechny filmy jsou opatřeny anglickými a českými titulky. Spoluorganizátory jsou Zastoupení Evropské komise v ČR, kino Lucerna a bulharské Národní filmové centrum. Více informací, synopse filmů a celý program včetně doprovodného naleznete na www.bki.cz. Letošní ročník je věnován 100. výročí bulharské kinematografie.

Festival jako jediný přináší českému publiku každoročně nejnovější bulharské hrané i dokumentární filmy, které byly uvedeny v rámci mnoha prestižních festivalů po světě. Na programu je nově sekce In Memoriam, věnovaná velikánům bulharské kinematografie, letos kameramanovi Dimo Kolarovi. Kolarov vystudoval na pražské FAMU a k jeho dílům patří bulharská klasika Kozí roh, která v roce 1972 získal Zvláštní cenu poroty na MFF v Karlových Varech.

Festival bude zahájen ve čtvrtek 5. února 2015 v kině Lucerna celovečerním filmem Stefana Komandareva, který se divákům vryl do paměti svým snímkem Svět je veliký a záchrana kyne odevšad. Letos do Prahy přiveze své zbrusu nové drama Soud, kterým mimo jiné otevírá dnes aktuální téma imigrace do Evropské unie. O uvolněnou atmosféru pátečního večera se postará komedie Nikiho Ilieva Živé legendy, která v létě získala cenu na Manhattanském Filmovém festivalu. Sobotní program bude patřit filmu Viktoria. Tento celovečerní debut režisérky Mayi Vitkové byl jako první bulharský film vybrán na festival Sundance. Filmy Soud a Viktoria společně s jejich tvůrci pokračují z pražského festivalu rovnou na Berlinale.

Dokumentární filmy budou i letos promítány v kině Evropský dům. Výběr filmů se tematicky točí kolem života v současné společnosti. Pondělním snímkem Moje škola je doma poodhalíme situaci domácího vzdělávání, které má i v Bulharsku své příznivce a odpůrce. V úterý se seznámíme s bratry Lilievovými, kteří se snaží bojovat o své místo ve světě a o Život téměř překrásný, jak zní název filmu. Festival ve středu zakončí Poslední černomořští piráti z kvalitní produkce Agitpropu Martičky Božilové.

Své filmy i letos představí filmoví tvůrci, režiséři Stefan Komandarev, Niki Iliev a Maya Vitkova. Dokumentární filmy představí odborníci na dané téma, například pan Zdeněk Blaha z IDF.

V rámci doprovodného programu je připravena výstava fotografií Reflexe, která v kavárně Lucerna a v Evropském domě poběží do 11. února 2015.

Záštitu nad sedmým ročníkem Festivalu bulharských filmů 2015 laskavě převzal ministr kultury České republiky pan Daniel Herman a ministr kultury Bulharské republiky pan Veždi Rašidov.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…