AČCKA: Čeští zákazníci nakupují dražší pobyty s kompletními a kvalitními službami

29.10.2023 11:27 | Tisková zpráva

Cestovní kanceláře a cestovní agentury v ČR hlásí vyšší prodeje zájezdů oproti minulému roku v průměru o 12 %. Letošní sezóna letních pobytů byla úspěšná, navzdory turbulentnímu vývoji v destinacích. Přestože se CK/CA letos potýkaly s nepředvídatelnými situacemi ve svých destinacích, jako jsou požáry, povodně, přívalové deště a hurikány, zemětřesení ad., převýšily prodeje zájezdů loňskou úspěšnou sezónu.

AČCKA: Čeští zákazníci nakupují dražší pobyty s kompletními a kvalitními službami
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Dle ČSÚ vycestovalo v loňském roce na zahraniční dovolenou 5,3 miionu Čechů. Téměř 40 procent z nich využilo služeb cestovních kanceláří a agentur. Prodeje v CK/CA ukazují, že za letošní rok lze očekávat minimálně stejnou výši realizovaných dovolených.

Průměrná cena prodaných týdenních zájezdů v CK/CA v loňském roce činila 18 600 Kč/os. (s leteckou dopravou) a 9800 Kč/os. (autobusem). Ve srovnání s daty ČSÚ a individuálně organizovanými dovolenými v zahraničí byla průměrná cena zakoupených pobytů v CK/CA v roce 2022 vyšší o 16 procent. Čeští turisté dlouhodobě utrácejí v cestovních kancelářích a agenturách vyšší částky, než když dovolenou plánují sami. Podobné je to i v letošním roce, kdy se v CK/CA prodávají týdenní zájezdy za průměrně 19 200 Kč/os. (letecky) a za 11 400 Kč/os. (autobusem).

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17095 lidí

K vyšším cenám prodaných zájezdů přispěla poptávka Čechů po hotelích vyšší kategorie, s kvalitními službami. V minulých pěti letech cestovní kanceláře a agentury běžně prodávaly pobyty ve 3* a 4* hotelích u moře. Od loňského roku se přesouvá poptávka po leteckých zájezdech k 5* hotelům u moře, s all-inclusive stravováním a dalšími doplňkovými službami za příplatek, např. privátní transfery z letiště, pokoje s výhledem na moře, seating v letadle ad.

V prodejích na podzim/zimu 2023 vedou poznávací zájezdy, a to z důvodu odložené poptávky z doby pandemie. Dále směřují čeští turisté k moři do zemí především blízké exotiky. Destinace, jako jsou Egypt, Turecko, Maroko, Spojené arabské emiráty, Omán, Jordánsko, Kapverdské a Kanárské ostrovy či Portugalsko, vedou v žebříčku nejprodávanějších pobytových zájezdů v podzimním období.

Pokračujícímu vysokému zájmu o pobyty u moře i v mimosezóně přispělo příznivé zářijové počasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…