AČCKA: Vietnam loni navštívilo více než třináct tisíc Čechů

07.06.2017 10:12

Podle údajů Vietnamské státní agentury pro cestovní ruch (VNAT) v loňském roce Vietnam navštívilo přes 13 tis. českých turistů (13.591). Jedná se tak o více než dvojnásobný počet ve srovnání s rokem 2010, kdy do země přicestovalo lehce nad 6 tis. českých turistů.

AČCKA: Vietnam loni navštívilo více než třináct tisíc Čechů
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Rostoucí popularitě se tato atraktivní exotická destinace těší z několika důvodů. Země platí za bezpečnou destinaci s autentickou asijskou atmosférou, panenskou přírodou a pověstnou vietnamskou kuchyní.

Statistiky do velké míry reflektují také cesty příslušníků vietnamské národnostní menšiny v ČR, která u nás čítá asi 65 tis. osob. Zájem o Vietnam roste celosvětově. V roce 2016 Vietnam poprvé překonal hranici 10 mil. zahraničních příjezdů. Proti roku 2015 jde o 26% nárůst. Hlavními zdrojovými trhy jsou Čína, Jižní Korea a Japonsko. Tyto tři země dohromady představují více než 30% podíl na všech mezinárodních příjezdech. Zájem turistů z Evropy vzrostl o 20 % a podstatně tak přispěl k překonání této historické hranice (15ti denní bezvízový styk s vybranými zeměmi).

Sympatickým gestem v duchu aktivní podpory zahraničních příjezdů bylo zavedení elektronického víza pro občany 40 zemí, včetně ČR, z počátku tohoto roku. Za účinnější opatření bychom přesto považovali úplné zrušení krátkodobých víz, které již Vietnam zavedl pro občany států VB, FR, NĚM, ŠP, IT. Dalšímu růstu příjezdů z ČR by také významně napomohlo zavedení přímého leteckého spojení. Dosud jsou využívány spoje především přes Moskvu, Paříž nebo Londýn. Dostupné letecké spojení je pro cestovní ruch země stěžejní. Letecká doprava je součástí 82 % všech mezinárodních turistických příjezdů do Vietnamu.

S cestovní kanceláří ročně do Vietnamu vycestuje okolo 3 tisíc českých turistů. Oblíbené jsou poznávací okruhy od severu k jihu i pobytové zájezdy do oblasti jižní části středního Vietnamu a na největší ostrov Phu Quoc v Thajském zálivu, kam lze navíc cestovat bezvízově. Průměrná cena dvoutýdenního poznávacího pobytu s leteckou dopravou se pohybuje kolem částky 70 tis. Kč/os. Za 14ti denní pobytový pobyt v průměru zaplatíme přibližně 55 tis. Kč. Náklady na místě jsou ve srovnání s navštěvovanějším Thajskem až o 30 % levnější. Optikou českého trhu je Vietnam dosud atraktivnější pro výjezdový CR než jako významnější zdrojový trh.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více než 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA - asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (ZDE), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…