AČCKA: Země postižené horečkou Ebola nejsou turisticky vyhledávané.

11.08.2014 9:25 | Zprávy

Zájezdy CK do východní a jižní Afriky nejsou ohroženy.

AČCKA: Země postižené horečkou Ebola nejsou turisticky vyhledávané.
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

V souvisloti s výskytem horečky Ebola a dotazy veřejnosti na zájezdy do Afriky sdělujeme, že postižené země jsou známy zatím 4 (Guinea, Libérie, Sierra Leone, Nigérie), a to v oblasti rovníkové Afriky, na západě, kam čeští turisté cestují výjimečně. Tyto země jsou tisíce kilometrů vzdáleny od turisticky vyhledávaných zemí, jako je např. Keňa, Tanzánie, JAR ad. V jiných afrických zemích není v současné době znám případ nakaženého tímto virem.

Dle sdělení cestovních kancelářích se nyní zájezdy do Keni, Tanzánie, Zanzibaru či JAR prodávají zcela standardně. Ojedinělé poznávací zájezdy do postižené oblasti byly z preventivních důvodů staženy z nabídky CK. Asociace a cestovní kanceláře ve spolupráci s Min. zdravotnictví ČR situaci monitorují.

Ministerstvo zdravotnictví ČR dne 5. 8. 2014 informovalo, že v současné době je hlášena epidemie onemocnění vyvolaného virem Ebola, která postihuje některé země západní Afriky (Guinea, Libérie, Sierra Leone). V souvislosti s výskytem horečky Ebola v těchto zemích ministerstvo denně pečlivě sleduje vývoj situace. K dispozici má nejen monitoring informací Světové zdravotnické organizace (WHO), ale také podklady Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), které jsou zaměřeny na průběžné hodnocení souvisejícího rizika pro evropské státy.

Podle současného stanoviska ECDC je riziko šíření původce hemoragické horečky Ebola v návaznosti na mezinárodní cestování spíše nízké, a to především z toho důvodu, že k nákaze u dané nemoci dochází přímým kontaktem s tělesnými tekutinami a sekrety nakažených osob. K tomuto kontaktu dochází nejčastěji v nemocničních zařízeních a dále pak při nedodržování bariérového ošetřovacího režimu, jako například při používání použitých kontaminovaných injekčních jehel a stříkaček.

Min. zahraničních věcí ČR varovalo před cestami do afrických zemí, které byly postiženy tímto virem - do Sierra Leone, Libérie a Guiney. V případě cesty do daných zemí doporučuje MZV ČR pravidelně sledovat média a respektovat doporučení místních orgánů a rovněž je doporučováno zaregistrovat se v databázi cestovatelů DROZD.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora navrhuje velký soustavný přezkum povinností, které stát ukládá podnikatelům

16:08 Hospodářská komora navrhuje velký soustavný přezkum povinností, které stát ukládá podnikatelům

Podnikatelé v celé zemi by se mohli dočkat výrazného snížení administrativní zátěže spojené s jejich…