AČCKA: Život na ostrově Rhodos se vrací do normálu

01.08.2023 19:15 | Tisková zpráva

Na jihu ostrova Rhodos zůstává momentálně uzavřeno pouze šest hotelů, život na ostrově se vrací do normálu. AČCKA je ve spojení s Ministerstvem turismu Řecka, řeckou centrálou GNTO a zároveň federací cestovních kanceláří FedHATTA.

AČCKA: Život na ostrově Rhodos se vrací do normálu
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Po devíti dnech trvajících požárů na ostrově Rhodos je situace zcela stabilizována a život se postupně vrací do normálu. Požáry poničily přibližně 20 000 ha půdy, evakuováno bylo celkem 25 000 osob a požáry se dotkly 41 hotelů. Momentálně zůstává mimo provoz pouze šest hotelů na jihu ostrova, z celkového počtu více než tisícovky hotelů na celém ostrově. Zásahy bezpečnostních složek a záchranného systému byly včasné a rychlé, což dokládá fakt, že nedošlo k žádným ztrátám na životech či vážným zraněním.

V severní oblasti ostrova, kde se nachází mezinárodní letiště, tráví turisté z celého světa své dovolené bez omezení a jakýchkoliv komplikací. Díky zklidnění vývoje na ostrově se již během pátečního dne vrátili do ČR jak zástupci konzulárního odboru MZV ČR, tak i čeští a slovenští hasiči, a došlo ke zrušení speciální telefonní linky MZV a rovněž byl v sobotu zrušen nouzový stav, který sloužil pouze ke zjednodušení administrativních postupů.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19428 lidí

V pondělí 31. 7. se konala mezinárodní videokonference, pořádaná evropskou asociací cestovních kanceláří ECTAA, které se zúčastnili zástupci AČCKA a české cestovní kanceláře. K téměř 90 účastníkům promluvili reprezentanti Ministerstva cestovního ruchu Řecka, dále z národní turistické centrály GNTO a řecké federace cestovních kanceláří FedHATTA.

Od minulé soboty a stupňování požárů na jihu Rhodu české cestovní kanceláře intenzivně řešily evakuaci přibližně 1400 klientů a zajištění náhradního ubytování či repatriaci zpět do ČR během nedělních a pondělních letů. Tuto mimořádnou situaci zvládly cestovní kanceláře vyřešit do 48 hodin. Čeští občané se dostali v pořádku domů repatriačními lety, které vyslaly cestovní kanceláře na své vlastní náklady na Rhodos, a rovněž komerčními lety, na kterých byla dotčeným klientům zajištěna volná místa. Klienti, kteří nechtěli odletět domů, byli ubytováni v hotelích mimo zasaženou oblast a dál pokračovali v dovolené.

AČCKA a zástupci členských cestovních kanceláří by chtěli poděkovat Martinu Smolkovi a celému konzulárnímu odboru Ministerstva zahraničních věcí ČR za dosavadní spolupráci a především vstřícnou komunikaci v takto krizových situacích.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má přibližně 250 členů. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA – asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur nejen zemí Evropské unie (ZDE), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…