AOPK ČR: Na Rejvízu se pečlivě zvažuje ochrana každého stromu

31.10.2018 21:05

Zatímco v hospodářských lesích je snahou lesníků kůrovcem napadené stromy vytěžit a odvézt, v přirozených smrčinách v rezervaci je tomu jinak.

AOPK ČR: Na Rejvízu se pečlivě zvažuje ochrana každého stromu
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Kůrovec je zde součástí přírodního dění, a proto se proti němu na většině území nezasahuje. Zásahy, jejichž cílem je zamezit šíření kůrovce mimo rezervaci, probíhají pouze v jejích okrajových částech, které nejsou zamokřené či podmáčené a kde smrkové porosty nejsou přirozené.

„S vlastníky lesa řešíme doslova každý strom, aby byl dopad na zdejší přírodu co nejmenší. Kombinujeme různé přístupy podle toho, o jak cenný porost se jedná. Ty stromy, odkud kůrovec již vyletěl, necháváme stát. V místech s přirozených charakterem se čerstvě napadené silnější stromy, které jsou pro les důležité stojící i po odumření, odkorňují nastojato. Slabší stromy nebo stromy podél stezek, které mohou ohrožovat návštěvníky, se kácí a ošetřují proti kůrovci chemickým přípravkem. Na více než třech stovkách hektarů národní přírodní rezervace jsou takových stromů maximálně dvě stovky,“ vysvětluje Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Jeseníky. 

„Odkorněné stromy se velmi pomalu rozkládají a dřevo zůstává po dlouhou dobu sterilní. Chemická asanace napadených stromů umožňuje zachovat ležící kmeny v kůře, což je velmi důležité pro organismy, které mrtvé dřevo následně kolonizují a právě na kmenech s kůrou nacházejí příhodné prostředí. Všechno dřevo samozřejmě zůstavá na místě, aby dalo základ novému lesu,“ dodává Petr Šaj.

Protože hrozí pád kůrovcových souší, AOPK ČR žádá návštěvníky Rejvízu, aby se na území rezervace pohybovali pouze po značených stezkách.

Ve vybraných místech rozpadajících se porostů budou AOPK ČR, Správa CHKO Jeseníky a Lesy ČR, s. p. pokračovat ve výsadbách jedlí a buků, které na tato stanoviště patří.

Použití insekticidu v množství přibližně 0,05 litru na jeden strom (tj. 2,6 g účinné látky) je postup, který je v okrajových zásahových částech rezervací z pohledu ochrany přírody při pečlivém zvážení všech potenciálních rizik z dlouhodobého pohledu nejméně problematickým řešením. Zatímco chemický přípravek působí pouze přibližně 5-7 týdnů, dřevo se rozkládá déle než 50 let. Chemická asanace se samozřejmě nepoužívá na místech, kde by hrozil kontakt použitého přípravku s vodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…