AOPK ČR: Příští týden začnou plánované práce v Dokeské zátoce Máchova jezera

03.11.2016 13:36

Úpravy by měly přispět k větší čistotě jezera, které se každoročně potýká se zvýšeným výskytem sinic.

AOPK ČR: Příští týden začnou plánované práce v Dokeské zátoce Máchova jezera
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Zátoka bude odbahněna, bude opravena hrázka a výpustní zařízení. Kromě Dokeské zátoky bude opravena i hrázka v zátoce Břehyňské. Investorem akce je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která Máchovo jezero jako státní majetek spravuje.

„Tím, že se Dokeská zátoka odbahní, vznikne rezerva pro zachycování splavenin z povodí Robečského potoka.  Ty se tak nedostanou přímo do jezera,“ vysvětluje Pavel Trnka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Samotné odbahnění zátopy Máchova jezera by výskyt sinic nevyřešilo, protože do jezera by se stále dostávaly nové živiny. Navíc by se v případě odbahňování zátopy celého jezera zvířil sediment a tím se masivně uvolnil fosfor do vodního sloupce. Byl by tak narušen současný stav, kdy je fosfor bezpečně vázán v již usazeném sedimentu. Aby se zamezilo přísunu živin (hlavně fosforu) do jezera, je potřeba řada opatření, které identifikovala studie „Optimalizace stavu vodních ekosystémů v povodí Robečského potoka“ z roku 2009 [1]. 

Máchovo jezero se začalo vypouštět začátkem října, aby hladina před zahájením prací klesla o potřebného 1,7 metru. Práce se ukončí během podzimu, za příznivých podmínek by se měla hladina jezera dostat do normálního stavu do začátku turistické sezóny.

Zdrojem financí je Operační program Životní prostředí. Práce si vyžádají asi 18,7 milionu korun.

Poznámky:

[1] Patří mezi ně: protierozní opatření na zemědělských pozemcích, vybudování dostatečně kapacitní sedimentační jímky nad všemi propustky pod státní silnicí Praha – Česká Lípa, kontrola a eliminace bodových zdrojů znečištění: rekonstrukce kanalizační sítě v Doksech a kempu Borný, vybudování profilů trvalého monitoringu vody v Robečském potoce, a další opatření, kterým je právě odbahnění Dokeské zátoky Máchova jezera a Čepelského rybníka a stabilizace stoky Břehyňského rybníka. Toto komplexní řešení je třeba postupně realizovat ve všech navržených částech, což AOPK ČR doporučila místní samosprávě a dalším subjektům včetně návrhů možných dotačních zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Hasičská cisterna zůstala v lokalitě, jen se od energetiků přestěhovala  k dobrovolným hasičům

10:04 ČEZ: Hasičská cisterna zůstala v lokalitě, jen se od energetiků přestěhovala k dobrovolným hasičům

Hasičskou cisternu Mercedes Benz ACTROS převzali od svých profesionálních kolegů z ČEZ, mající svou …