AOPK ČR: Syslům se ve vlašimské záchranné stanici daří

26.06.2020 13:48

Zde odchovaní syslové jsou využíváni pro zakládání nových kolonií (tzv. repatriace) a posilování malých populací ve volné přírodě. To je součástí záchranného programu, který pro tohoto kriticky ohroženého hlodavce realizuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

AOPK ČR: Syslům se ve vlašimské záchranné stanici daří
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Záchranný program má zajistit, aby sysel z naší přírody úplně nezmizel.

Při kontrole bylo ve vlašimské odchovné voliéře kromě dospělých syslů zjištěno minimálně 16 letošních mláďat. To ukazuje, že se jim tu daří.  U všech zvířat byly zaznamenány údaje o hmotnosti, zdravotním stavu nebo výskytu ektoparazitů. Příjemným překvapením bylo odchycení samce s čipem z roku 2016. Letos tedy oslavil 4. narozeniny. Ve volné přírodě se samci dožívají maximálně 2 let a průměrná délka je jen něco přes rok. Samice se dožívají ve volné přírodě maximálně 4 až 5 let, průměrně je to ale výrazně méně, přibližně 14 měsíců.

Většina syslích populací v České republice je málo početná. Mezi jednotlivými skupinami navíc nemohou zvířata volně migrovat. Nízké počty a izolovanost populací patří mezi hlavní přičiny jejich ohrožení.

Kromě záchranné stanice Vlašim se umělé odchovy syslů u nás nacházejí také v zázemí Zoo Brno, Zoo Hluboká nad Vltavou i v její záchranné stanici v Rozovech u Temelína a v Zoo Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…