AOPK ČR: V Brdech se pohybuje rys ostrovid

30.11.2018 22:16

Rysové žijí trvale nejblíže na Šumavě a Pošumaví a sporadické informace o jejich výskytu v oblasti Brd se objevují od poloviny devadesátých let. Snímky z fotopastí nyní tyto údaje potvrdily.

AOPK ČR: V Brdech se pohybuje rys ostrovid
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

 

„Jsme rádi, že se nám podařilo doložit, že rysové se v Brdech skutečně objevují. Brdy jsou totiž takovým ostrovem horské přírody uprostřed Čech a tyto šelmy tu mají pro svůj život vhodné podmínky – dostatek potravy, prostoru, míst pro úkryt i relativní klid. Každý rys má charakteristickou kresbu srsti, budeme se proto snažit zjistit, jestli ho fotopasti nezachytily dříve na jiných místech,“ vysvětluje Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Brdy.

Mladí rysi dokážou překonat desítky kilometrů fragmentovanou a hustěji obydlenou krajinou, ovšem setkání s dopravou či pytláky patří k těm nejzásadnějším překážkám v osidlování nových domovů.  Lidem se vyhýbají a loví spíše slabší kusy zvěře. AOPK ČR se od vzniku CHKO Brdy věnuje monitoringu výskytu rysa a to ve spolupráci s Martinem Tomášem, partnery v projektu 3Lynx [1] a Václavem Fořtem a Josefem Cinkem. Právě jejich fotopasti letos rysa zachytily. 

„Našemu rysovi či rysici přejeme, ať se zde potká s partnerem a vyhnou se všemu hrozícímu nebezpečí," dodává Bohumil Fišer.

Poznámky:

[1]  Jedním z cílů projektu 3Lynx je dlouhodobé a plošné monitorování společné česko-bavorsko-rakouské populace rysa ostrovida pomocí sítě fotopastí. Na tomto monitoringu se kromě AOPK ČR podílí Správa NP a CHKO Šumava a Alka Wildlife. Vedoucím celého mezinárodního projektu je Ministerstvo životního prostředí, další partneři jsou z Bavorska, Rakouska, Slovinska a Itálie.

Do předem vybraných kvadrátů (velikosti cca 10x10 km) evropské monitorovací sítě byly umístěny nejméně dvě fotopasti. Na základě jedinečného rozložení skvrn na těle rysů jsou vědci z fotografie schopni rozeznat individuálního jedince a v mnoha případech určit, kde se vyskytoval v minulosti, či kde se narodil. Tyto cenné údaje pomohou lépe odhadovat stav této rysí populace. AOPK ČR má na starosti monitoring ve čtyřech chráněných krajinných oblastech, které má ve správě: CHKO Blanský les, Brdy, Český a Slavkovský les.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…