AOPK: Do Šluknova za vlky - na zámku najdete výstavu o jejich životě

12.09.2019 13:07

Základní informace ze života vlků se dozvědí návštěvníci Šluknovského zámku, kde je do 31. 10. 2019 ke zhlédnutí výstava Vlk – náš staronový soused, určená široké veřejnosti.

AOPK: Do Šluknova za vlky - na zámku najdete výstavu o jejich životě
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Na 15 panelech se představuje tato navrátivší šelma – jak a kde žije, čím se živí, jak loví či komunikuje. Výstava je součástí projektu OWAD [1] a bude putovat po celém projektovém území, které sahá od Šluknovského výběžku přes Krušné hory až po Ašský výběžek.

„Ukazuje se, že lidé mají často o vlcích zažité představy, které ne vždy odpovídají skutečnosti a které v lidech vzbuzují obavy. Například si vlka spojují výhradně s hlubokými, neobydlenými hvozdy a pak je zprávy o jejich výskytu v blízkosti osídlení mohou znepokojit,“ vysvětluje Linda Zachystalová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlk je ve skutečnosti velmi přizpůsobivý a dokáže žít i v kulturní a člověkem obhospodařované krajině, pokud má dostatek potravy a klidu na odchov mláďat. Může přicházet i blíže k vesnicím a obydlím, neboť jeho teritorium na ně často bezprostředně navazuje. Přesto si zachovává plachost a střetům s člověkem se vyhýbá. To potvrzuje například i smečka na Ralsku, která se zde letos rozmnožila šestým rokem po sobě, a i přes intenzivní turistický ruch a vysokou hustotu osídlení jsou zde setkání s vlkem ojedinělá.

„Cílem výstavy je tyto základní informace o vlcích předat veřejnosti. Že to jsou velmi inteligentní zvířata s propracovanou komunikací, že žijí ve smečkách a její členové o sebe navzájem pečují, že se při lovu orientují na divoce žijící kopytníky. Že mohou také napadnout nezabezpečená domácí zvířata, a jakou roli zde hrají preventivní opatření na ochranu stád,“ doplňuje Linda Zachystalová.

Poznámka:
[1] Tříletý projekt se věnuje sdílení zkušeností při ochraně vlka („Objektivní akceptace vlka v člověkem pozměněné přeshraniční krajině – OWAD“). Podílejí se na něm Česká zemědělská univerzita v Praze, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Mínisterstvo životního prostředí a Senckenbergovo muzeum přírodních věd v Görlitz. Zaměřuje se na zpřesnění informací o výskytu a šíření vlků do České republiky, koncepční přístup k jejich ochraně a zmírňování konfliktů, které návrat vlků může mít. Projektovým územím je Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj. Více ZDE. Projekt Objektivní akceptace vlka v člověkem pozměněné příhraniční krajině (OWAD) byl podpořen Evropskou unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Sasko 2014-2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…