AOPK: Největší tuzemské slanisko u rybníka Nesyt obohatily nové tůně

19.07.2016 7:33

Sedm hektarů národní přírodní rezervace Slanisko u Nesytu potřebuje lidskou péči. Zdejší přírodu, která je jedinečná přítomností slanomilných druhů rostlin a živočichů, proto pomáhá udržovat pastva koní, pravidelné vyřezávání náletů a vytváření průseků v rákosinách, novinkou jsou čerstvě vyhloubené tůně. O území se stará Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa chráněné krajinné oblasti Pálava.

AOPK: Největší tuzemské slanisko u rybníka Nesyt obohatily nové tůně
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Zdejší zasolená půda je pozůstatkem dávného moře a sirných pramenů. Sůl je uložena v podloží, odkud se na povrch dostává v období, kdy je výpar z půdy vyšší než srážky. K většímu odparu pak napomáhají velké obnažené nebo jen spoře zarostlé plochy. Na zasolené půdě pak přežívají jen speciálně adaptované druhy.

„Pětice nových tůní byla vytvořena tak, aby měly jen velmi pozvolné břehy. Koně budou tůně využívat jako napajedla a svými kopyty zajistí takové narušení povrchu, které vyhovuje slanomilným druhům. Tato péče prospěje třeba saranči slaništní, pro niž je právě Slanisko u Nesytu jediným místem, kde se u nás rozmnožuje,“ vysvětluje Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny, Správy CHKO Pálava.

Aby se snížilo riziko zničení vajíček sarančí pod kopyty koní, bude část tůní každoročně v kritickém období oplocena a zvířata k nim nebudou mít přístup. To umožní i rozvoj slanomilné vegetace, rozkvétající většinouv pozdním létě.

Množství vody v tůních bude kromě úhrnu srážek v daném období záviset také na úrovni hladiny rybníka Nesyt. Voda v tůních tedy bude výrazně kolísat nejen mezi jednotlivými roky, ale i během sezóny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…