AOPK: Pitva odhalí, zda prase divoké zabilo vlka

29.10.2018 10:23

Mrtvé zvíře bylo nalezeno u Hradčan nad Ploučnicí. S největší pravděpodobností se jedná o mladou letošní vlčici.

AOPK: Pitva odhalí, zda prase divoké zabilo vlka
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Příčinu smrti i to, zda jde skutečně o vlka, prověří pitva a genetická analýza. Zdá se, že zahynula po zápasu s jiným zvířetem, pravděpodobně prasetem divokým. Nasvědčují tomu stopy v okolí.

„Na výsledky pitvy netrpělivě čekáme. Pokud došlo skutečně k zápasu s divokým prasetem, je to další jasný důkaz, že vlci ve zdejší krajině plní svou funkci a prasata loví. Jejich kořistí je i tzv. zvěř vysoká, kteá působí nemalé škody na zemědělských kulturách a brání také přirozené obnově lesa, protože okusuje mladé stromky. Právě divoká prasata, daňci a srnci jsou převažující potravou vlků. Přítomnost těchto šelem tak pomáhá zlepšit stav zdejších lesů,“ vysvětluje Ladislav Pořízek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj.

Předběžné analýzy trusu vlků ze severních Čech prokazují, že jejich potrava se příliš neliší od potravy saských vlků [1]. Patnáct let trvající výzkum vlčího trusu v Německu na 6581 vzorcích prokázal, že hlavní složkou vlčí potravy jsou: srnec (52 %), prase divoké (17 %), jelen (10,7 %), daněk (6,2 %); hospodářská zvířata tvoří 1,1 %.

To, že prasata divoká jsou běžnou součástí vlčího jídelníčku, dokládá zářijová fotografie vlka nesoucího sele přímo z oblasti Kokořínska [2]  i video z fotopasti v polských Stolových horách [3]. Ne vždy je ale vlk v těchto střetech vítězem.

O nálezu mrtvého zvířete informovali AOPK ČR pracovníci státního podniku Vojenské lesy a statky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…