AOPK: Z vrcholu Králického Sněžníku zmizí zbytky Liechtensteinovy chaty

14.06.2021 7:34

Více než čtyři sta tun stavebního odpadu leží v národní přírodní rezervaci Králický Sněžník, necelých 500 metrů od stejnojmenného vrcholu.

AOPK: Z vrcholu Králického Sněžníku zmizí zbytky Liechtensteinovy chaty
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Liechtensteinova chata byla zdemolována v roce 1971, odpad byl ale tehdy ponechán na místě. Jeho odvoz a likvidace budou hrazeny z Operačního programu Životní prostředí. Práce byly zahájeny v minulém týdnu, dokončeny by měly být koncem října.

„Do národní přírodní rezervace skládka stavebního odpadu nepatří. Před zahájením prací jsme ze staveniště přesadili vzácné druhy rostlin, například jestřábník sněžnický. Ten je místním endemitem a nikde jinde na světě neroste. Po původní chatě tu zůstane jako připomínka jen nízká zídka, která bude sloužit návštěvníkům jako odpočinkové místo,“ vysvětluje Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Na místě se odhadem nachází celkem asi 414 tun stavebních materiálů - beton, cihly, sklo, železo, ocel a směsné komunální odpady, nemalý podíl tvoří i nebezpečné materiály obsahující azbest, především azbestocementová střešní krytina. Kvůli citlivosti zdejší přírody a velmi špatné dostupnosti území byl pro transport demoličního materiálu k nejbližšímu odvoznímu místu zvolen vrtulník. Vybourané a vytříděné materiály pak budou přeloženy na nákladní automobily a odvezeny k likvidaci.

„Paradoxem je, že zatímco se na české straně snažíme z jednoho úbočí Králického Sněžníku ekologickou zátěž odstranit, na polské části vrcholu možná právě další taková vyrůstá,“ uzavírá Petr Šaj.

Liechtensteinova chata byla vybudována v letech 1906–1912 a sloužila pro turistickou veřejnost jako ubytovací a stravovací zázemí. V 60. letech minulého století začala v důsledku špatné údržby postupně chátrat.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí, celkové náklady činí necelých 11 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…