APOGEO: Prodloužený termín pro daňové přiznání 2018 si můžete beztrestně prodloužit. Možná naposled

25.06.2019 11:28

Už příští týden, 1. července, vyprší prodloužený termín pro podání daňového přiznání za rok 2018. Poplatníci, kterých se týká, mohou využít takzvané liberační doby, tedy několika dnů, o něž mohou lhůtu „přešvihnout“, aniž by následovaly sankce. Kvůli novele daňového řádu, kterou nedávno představilo ministerstvo financí, je to ale možná naposled.

APOGEO: Prodloužený termín pro daňové přiznání 2018 si můžete beztrestně prodloužit. Možná naposled
Foto: apogeo.cz
Popisek: APOGEO - logo

„V tomto prodlouženém termínu podávají přiznání ti poplatníci, kteří udělili a uplatnili plnou moc poradci ve lhůtě do 1. dubna 2019, a dále ti, kteří mají ze zákona povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem,“ připomíná Jaroslava Hanková, vedoucí týmu daňových poradců a partnerka společnosti APOGEO.

V termínu pro podání daňového přiznání je daň také splatná. „Pokud však daňový subjekt uhradí daňovou povinnost do pátého pracovního dne od lhůty pro podání daňového přiznání, nebude zatím za toto zpoždění nijak sankcionován,“ upozorňuje Hanková.

Samotné přiznání je možné podat s „beztrestným“ zpožděním dokonce pátý den po termínu. Jiří Žežulka, partner APOGEO Group, vysvětluje, jak k tomuto rozdílu došlo: „Každý z těchto úkonů upravuje jiná část příslušného zákona, přičemž jejich textace vznikaly samostatně.“ Proto prodlení u platby začíná 5. dnem po termínu, u podání přiznání až 6. dnem.

Tento „generální pardon“ ale odstraňuje novela daňového řádu, kterou letos v květnu představilo Ministerstvo financí. Čeká ji sice ještě celý legislativní proces, takže její definitivní podoba může být poněkud odlišná, pro příští rok se ale na znovuvyužití této dílčí výhody raději nespoléhejte.

„Je s podivem, že ministerstvo financí v novele daňového řádu ruší řadu opatření, která byla daňovou veřejností vnímána pozitivně. Jedním z těchto rušených opatření je právě liberační lhůta,“ dodává Jiří Žežulka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…