Afrín není sám: Demonstrace proti turecké agresi vůči Rojavě

29.01.2018 19:17

V neděli od 15 hodin na pražském Palackého náměstí proběhla solidární demonstrace proti turecké agresi vůči Rojavě s názvem „Afrín není sám“.

Afrín není sám: Demonstrace proti turecké agresi vůči Rojavě
Foto: Štěpán Lohr
Popisek: Solidární demonstrace proti turecké agresi vůči Rojavě s názvem „Afrín není sám“

Akci svolali Iniciativa Ne Rasismu!, Socialistická Solidarita (SocSol) a Mladí zelení spolu s místní kurdskou komunitou. Demonstrace se zúčastnilo zhruba sto dvacet osob, byla zakončena spontánním pochodem a proběhla bez jakýchkoliv incidentů.

Rojava, výspa stability, demokracie a rovnosti v severní Sýrii je v ohrožení. Neútočí na něj Islámský stát, ani diktátor Asad, ale spojenec České republiky v NATO - Turecko. Hlavním cílem nevyprovokované turecké agrese je nejzápadnější z rojavských kantonů, Afrín, který je od zbytku Rojavy odříznut územím ovládaným pro-tureckými islamistickými skupinami. V Afrínu, stejně jako v celé Rojavě se místnímu levicovému politickému systému úspěšně daří pokojnou cestou integrovat různé etnické a náboženské skupiny, Kurdy, Araby, muslimy i křesťany, stejně jako začlenit uprchlíky z jiných částí Sýrie.

S tichým souhlasem Ruska a dalších mocností včetně Západu zahájilo Turecko vojenský postup s podporou svých místních spojenců. Agrese si již vyžádala oběti na životech civilistů a přes 6 000 lidí bylo nuceno opustit své domovy. Tímto protestem se organizátoři připojili k celosvětovým solidárním protestům proti turecké agresi a na podporu obyvatel Rojavy.

„Rojava není pouze symbolem úspěšného odporu proti fašistům z tzv. Islámského státu, je to především naděje pro celý blízký východ na vybudování stabilnější, demokratičtější a solidárnější společnosti. V její nejzápadnější části, která je pod útokem Turecka, se rovněž nacházejí statisíce uprchlíků z jiných částí Sýrie, kteří budou rovněž nuceni opustit své nové dočasné domovy. Apelujeme proto na české politiky: pomáhejte na místě, jak jste slíbili, zabraňte této blížící se humanitární katastrofě!“ vyzývá Pavel Růžička z Iniciativy Ne Rasismu.

„Chceme poukázat na pokrytectví Severoatlantické aliance, která zatím nezaujala proti této aktivitě svého člena jasné stanovisko, a situaci rámuje bezpečnostními zájmy Turecka a bojem proti terorismu,“ říká Vojtěch Roček ze Socialistické Solidarity.

„Na jihu Turecka jsou systematicky potlačována práva žen. V kontrastu s tím Kurdky zformovaly vlastní ženské milice YPJ a podílí se na správě Rojavských kantonů. Tolerance zásahu Turecka ze strany Západu je i z toho důvodu nepřijatelná a nanejvýš pokrytecká,“ dodala spolumluvčí Mladých zelených Kateřina Kochánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…