Agentura ochrany přírody: Revitalizace mokřadu na Pastvisku začíná

18.12.2018 16:57

V těchto dnech byla zahájena revitalizace mokřadu nacházejícího se v národní přírodní památce Pastvisko u Lednice [1], kde žije řada vzácných živočichů. Práce budou dokončeny do dubna příštího roku, investorem je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Agentura ochrany přírody: Revitalizace mokřadu na Pastvisku začíná
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Jde o důležitou ornitologickou lokalitu, kde pravděpodobně hnízdí chřástal malý. Není snadné jej spatřit, ale bezpečně ho prozradí typický hlas nesoucí se z rákosí nebo vysokých ostřic. Kromě ptáků se tu daří pijavce lékařské, která je velmi vzácná. V minulosti byla využívána v léčitelství k takzvanému pouštění žilou,“ vysvětluje Vlastimil Sajfrt z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Pálava.

„Cílem částečného odhahnění a rekonstrukce výpustného stavítka je zlepšení odtoku vody z území a odstranění neslovitelných lagun. Při vypouštění mokřadu totiž zůstávají v těchto lagunách ryby, zejména karas stříbřitý a střevlička východní. Ty v případě vyšších početních stavů působí problém nejen výše uvedeným druhům, ale i hojně se vyskytujícím obojživelníkům včetně vzácného čolka dunajského. Jeho larvami se totiž živí,“ dodává Vlastimil Sajfrt.

Mokřad vznikl v 70. letech minulého století jako tzv. kompenzační opatření při vodohospodářských úpravách řeky Dyje.

Projekt "Revitalizace NPP Pastvisko u Lednice" je podpořen 100% dotací z Operačního programu Životní prostředí, prioritní osa 4.1., náklady na revitalizaci jsou 10,1 milionu korun.

Poznámka:
[1] Národní přírodní památka (NPP) Pastvisko u Lednice (vyhlášena 1990) je tvořena centrálním mokřadem, na něj navazujícími loukami a podmáčenými lesními porosty. Rozloha NPP je 61,9 ha a patří k významným ornitologickým lokalitám v České republice. Lokalita je však důležitá i z pohledu malakologického. Žije zde svinutec tenký, plž, který se v České republice vyskytuje pouze na Moravě v povodí řek Dyje, Moravy a Bečvy. Jedná se o jednu z mála lokalit s výskytem životaschopné populace pijavky lékařské. Pastvisko u Lednice je pro svou jedinečnost součástí jednoho ze 14 našich mokřadů, které jsou zapsány na seznam mokřadů mezinárodního významu. Ty chrání takzvaná Ramsarská úmluva (ZDE).

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…