Agentura ochrany přírody a krajiny: Na péči o krajinu Českého ráje putovalo vloni bezmála 4,5 milionu korun

23.02.2023 9:15 | Tisková zpráva

Z Programu péče o krajinu bylo v loňském roce v chráněné krajinné oblasti Český ráj financováno především obhospodařování cenných luk, výsadba dřevin, ošetření památných stromů či budování tůní.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Na péči o krajinu Českého ráje putovalo vloni bezmála 4,5 milionu korun
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Zajímavostí byl přesun dvou mravenišť ze zahrad do lesa nebo osetí pole speciální směsí, aby se na nich dařilo vzácné čejce chocholaté. 

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí

„Pro Český ráj jsou typické pestré louky. Staráme se o jejich pravidelné kosení, na některých se pasou ovce či kozy. Bez naší péče by z luk zmizely orchideje, hořce, i další vzácné druhy rostlin a živočichů. Vloni bylo z naší iniciativy posekáno a uklizeno cca 35,5 hektaru luk.  Sekáči se činili třeba v Podtroseckých údolích, v Podloučkách, na Fialníku, ale i na mokřadních loukách V Dubech, či na Vústře. Páslo se na 8 hektarech travních porostů - na Troskách, Vyskři, Mužském a také na prudkých stráních Fialníku,“ popisuje Jiří Klápště z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Podzim přál výsadbám dřevin do krajiny. U obce Osek se vysadilo 110 stromů podél obnovené polní cesty k Buškovskému rybníku, na Pohoři se doplnila  jabloňová alej a okolní pozemky třiceti stromy.

Ukázalo se, že mnohé památné stromy potřebují ošetření. Byla stabilizována dubová alej u kempu v Sedmihorkách, lipová alej z Karlovic do Sedmihorek, jírovce na návsi v obci Mužský a lípy v obci Vesec u Sobotky. Odborného arboristického ošetření se dočkala i lipová alej podél křížové cesty na vrchu Hůra u obce Vyskeř.

„U Libošovic byly vyhloubeny čtyři tůně, které pomáhají zadržování vody v krajině. A nezapomínáme ani na návštěvníky – opravili jsme část cesty na modré turistické značce cestu na Vyskeř. Přístup ke kapličce nyní usnadní 70 stabilizovaných dřevěných schodů. Letos budeme v péči o zdejší přírodu samozřejmě pokračovat,“ uzavírá Jiří Klápště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…