Agentura ochrany přírody a krajiny: Sídla Janovice a Veliká mají urbanistickou a krajinářskou studii

21.05.2022 19:27 | Tisková zpráva

K dispozici je nový společný dokument Národního památkového ústavu a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, který se věnuje urbanistickému a krajinářskému zhodnocení sídel Janovice a Veliká, které jsou součástí obce Kravaře na Českolipsku.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Sídla Janovice a Veliká mají urbanistickou a krajinářskou studii
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Na přípravě se podíleli zástupci územního  odborného pracoviště Liberec a regionálního pracoviště Správy CHKO České středohoří.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Janovice a Veliká patří mezi urbanisticky velmi dobře zachovaná sídla s hodnotnou zástavbou, obohacenou o mimořádně hodnotné vodní dílo s náhonem, jež obě sídla propojuje. Část sídla Janovice byla v roce 1995 zařazena mezi vesnické památkové rezervace. Soubor roubených, hrázděných a zděných staveb usedlostí z 18. a 19. století prezentuje typickou architekturu Českého středohoří.

Obec Kravaře dosud nemá zpracovanou územně plánovací dokumentaci. Sídlo Janovice se nachází ve IV. zóně odstupňované ochrany přírody CHKO a sídlo Veliká ve III. zóně. Pod památkovou ochranou je pouze návesní část sídla Janovice. Mimo území vesnické památkové zóny je ochrana sídel zajištěna převážně zákonem o ochraně přírody a krajiny (krajinný ráz a činnosti ve zvláště chráněných územích)..

Narůstající poptávka po nové výstavbě v lokalitě přivedla zástupce obou pracovišť k myšlence vytvoření společného dokumentu, který by se, kromě komplexního vyhodnocení obou sídel  z hlediska krajinářského a urbanistického, zaměřil zejména na posouzení možnosti umístění nové zástavby. Využití dokumentu se předpokládá v rámci zpracování územního plánu obce Kravaře a dále při pozemkových úpravách, v rámci posuzování stavební činnosti v sídlech a  návrhů péče o krajinu.

Urbanistická a krajinářská studie sídel Janovice a Veliká byla následně předložena k připomínkám zastupitelům obce Kravaře a členům architektonické komise regionálního pracoviště Správa CHKO České středohoří.

S ohledem na vysoké urbanistické  a krajinářské hodnoty obou dotčených sídel dokument doporučuje pro sídla Janovice a Veliká zpracování územního plánu s prvky regulačního plánu podle § 43 odst. 3 stavebního zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…