Agentura ochrany přírody a krajiny: Středočeské bučiny Ve Studeném zůstanou bez zásahu člověka

23.06.2017 10:12

Přírodnímu vývoji bez zásahu člověka je od 22. června ponecháno 32,76 hektarů lesa Ve Studeném na Benešovsku ve Středočeském kraji. Lokalita je součástí národní přírodní rezervace. Smlouvu o vymezení bezzásahového území na místě podepsal generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc. Vyznačení bezzásahových území je společným projektem těchto dvou organizací.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Středočeské bučiny Ve Studeném zůstanou bez zásahu člověka
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Ve státních lesích spravovaných podnikem Lesy ČR je nyní na 638 hektarech devět bezzásahových území. Jen ve Středočeském kraji jsou tři – Doutnáč, Havrany a nyní lokalita Ve Studeném.  „Jde o nejrozsáhlejším lesy s původní skladbou dřevin v údolí Sázavy a nejzachovalejší bučinu ve středních Čechách.

Díky převážně severní expozici, dostatečné vlhkosti a velkému sklonu i členitosti se tu daří mnoha rostlinám a živočichům,“ uvedl Daniel Szórád. Pralesovité bučiny jsou od roku 1935 nejstarším chráněným územím benešovského okresu a patří do evropské soustavy Natura 2000. „Pozoruhodné je množství hub – najdeme jich tu na 350 druhů. Vyhovuje jim, že jsou ve zdejších lesích stromy různého stáří, což v běžných hospodářských lesích nenajdeme. Domov zde má i například holub doupňák, lejsek bělokrký, nepravidelně tu hnízdí lejsek malý a čáp černý. Také proto jsem rád, že zdejší přírodní divadlo nebude nikdo a nic rušit. V období klimatické změny se nám budou přírodovědné poznatky získané Ve Studeném hodit,“ vysvětlil František Pelc.

Přírodovědci v těchto vybraných částech lesa pozorují samovolný přírodní vývoj a jejich poznatky využívají lesníci i ochránci přírody pro rozvoj přírodě blízkých forem lesního hospodaření i stanovení péče o chráněná území. „Letos chceme s Agenturou ochrany přírody a krajiny opět společně vyhlásit další území v Mionší na Moravě,“ dodal generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Obdobnou dohodu má agentura také se státním podnikem Vojenské lesy a statky ČR.

Více čtěte zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…