Akademie samospráv: Táhneme za jeden provaz! A zákon o střetu zájmů porazíme!

26.11.2017 13:22

Zákon o střetu zájmu se musí změnit. Stát nemůže šikanovat starosty, místostarosty a radní tím, že se kdokoliv bude moci anonymně prohrabovat v detailních soupisech majetků představitelů samosprávy a tím celých jejich rodin. Akademie samospráv se tak přidala ke Svazu města a obcí ČR, Sdružení místních samospráv i Spolku pro obnovu venkova, kteří v minulých dnech vydali společné prohlášení, ve kterém odsuzují novelu zákona o střetu zájmů.

Akademie samospráv: Táhneme za jeden provaz! A zákon o střetu zájmů porazíme!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová a senátor Ivo Valenta na zahájení projektu Akademie samospráv

„Táhneme zkrátka za jeden provaz. Jsem ráda, že my všichni, kteří dlouhodobě pomáháme místní samosprávě, a umíme si velmi dobře představit, jak zákon o střetu zájmů může být tou symbolickou poslední kapkou k tomu, aby se lidé vykašlali na práci pro obec nebo město, jsme našli zastání mezi senátory. Díky jejich podpisům můžeme již v následujících dnech podat k Ústavnímu soudu ČR návrh na zrušení části zákona o střetu zájmů. Navíc je vysoce pravděpodobné, že právě podání ústavní žaloby bude pro ministerstvo spravedlnosti natolik silným signálem, že nepřistoupí k udělování sankcí pro ty starosty, místostarosty a radní, kteří by k 1. prosinci 2017 nezveřejnili svá majetková přiznání,“ uvedla Jana Zwyrtek Hamplová, advokátka, spoluzakladatelka Akademie samospráv a přední odbornice na právo samospráv.

„Návrh na zrušení části zákon o střetu zájmů získává rychlou podporu mezi senátory napříč politickým spektrem. Všichni si totiž uvědomujeme, že je absolutně nepřijatelné, aby se každý starosta, místostarosta a člen rady kompletně majetkově obnažoval před veřejností, a to bez ohledu na to, jestli je pro výkon své veřejné funkce uvolněn, anebo ji dělá dobrovolně a de facto zadarmo. Copak je normální, aby si kdokoliv mohl anonymně prohlížet na internetu nejen detailní soupis majetku a půjček, ale také třeba peněžních prostředků uložených v bance na privátních účtech? Copak to není pozvánka pro vyděrače nebo třeba i únosce? Copak to není narušení rodinného soukromí? Jsem přesvědčen o tom, že máme také díky spolupráci s předními právními experty dostatek pádných argumentů, které přesvědčí Ústavní soud o tom, aby takto přísný zákon shodil ze stolu,“ dodal senátor Ivo Valenta, který je patronem a spoluzakladatelem Akademie samospráv.

Akademie samospráv byla založena na podzim 2016 v obci Komňa ve Zlínském kraji, rodišti Jana Ámose Komenského, a klade si za cíl nejen vzdělávat a pomáhat místním samosprávám s aktuálními legislativními překážkami, ale také vytvořit platformu pro vznik nového zákona o obcích. Více informací na www.akademiesamosprav.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…