Akademie věd: Experti varují - české lesy uzdraví teprve změna lesního zákona

13.01.2019 10:22

Odborníci z Akademie věd ČR a vysokých škol kritizují současný stav českého lesnictví. Podle jejich názoru totiž ministerstva zemědělství a životního prostředí nedostatečně reaguje na klimatické změny. Například v loňském roce se kvůli přetrvávajícímu suchu a vysokým teplotám rozšířil kůrovec. „Lesníci ale nemají nástroje, jak kůrovcové kalamitě efektivně čelit,“ upozorňuje Josef Fanta z Komise pro životní prostředí AV ČR.

Akademie věd: Experti varují - české lesy uzdraví teprve změna lesního zákona
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

K problematické situaci v českém lesnictví uspořádala Komise pro životní prostředí AV ČR odborný seminář. Ten se pod záštitou programu Strategie AV21 Rozmanitost života zdraví ekosystémů (ZDE) a za hojné účasti odborné veřejnosti uskutečnil v budově Akademie věd ČR na Národní třídě 9. ledna 2019.

Josef Fanta, nestor české lesnické ekologie, potvrzuje, že se české lesnictví v poslední době dostalo do svízelné situace. Vedení ministerstev podle něj dlouhodobě upřednostňují ekonomické zájmy, aniž by adekvátně reagovala na změny klimatu a přizpůsobovala jí vhodné formy hospodaření.

„Když porovnáme vývoj v jiných evropských zemích a u nás, vidíme, že v sousedních státech se na klimatickou změnu reagovalo mnohem rychleji a efektivněji. V České republice bohužel stále existuje jakási setrvačnost, která brání tomu, aby se politici včas zabývali jevy, s nimiž jsme v současnosti konfrontováni. Přitom věda a výzkum jsou v této oblasti u nás na velmi dobré úrovni,“ doplňuje Josef Fanta.

Kůrovec upozorňuje na špatnou legislativu

V případě rozvoje kůrovcové kalamity jsme tak například svědky rozsáhlých holin, rozpadu trhu se dřevem a z něj vyplývající mimořádné finanční ztráty. Navzdory tomu, že se s kůrovcem středoevropské lesnictví potýká v různých cyklech již několik set let, jsou informace o ekofyziologických adaptacích jednotlivých druhů kůrovců jen omezené. „Nikde jinde to ale nedošlo tak daleko jako u nás, protože si včas uvědomili, že musejí změnit způsob, jak nakládat s lesem,“ vysvětluje Josef Fanta.

Lesy České republiky se přitom potýkají i s nedostatkem zaměstnanců. Noví a zejména mladí pracovníci do lesnictví přicházejí jen zřídkakdy, což přispívá i k vylidňování venkovských regionů a brání jejich rozvoji. Kvůli stávajícímu modelu také mnozí pracovníci odešli – byli totiž nejslabší v systému rozdělování prostředků a odměn.

Právě tato pracovní síla aktuálně chybí především při včasném zpracování kůrovcové kalamity. Podobným problémům jsou ale vystaveni i soukromí, zejména menší majitelé lesů, kteří mají jen omezené možnosti, jak své majetky při kůrovcové kalamitě uchránit.

Ve státních lesích to přitom v současnosti funguje tak, že když se objeví strom napadený kůrovcem, správce nejprve musí vypsat výběrové řízení. To ale může trvat i čtvrt roku. Za tu dobu se z několika napadených stromů mohou vyklubat i desetitisíce a problém je na světě.

Les není továrna na dřevo

Komise pro životní prostředí AV ČR připravila stanovisko (ZDE), které ministerstva zemědělství a životního prostředí vyzývají, aby přijala nový zákon o lesích. Ten by měl k lesům „přistupovat nikoli jako ke zdroji hospodářského zisku […], ale jako k součásti životního prostředí, která má vedle funkcí hospodářských nenahraditelné funkce ekologické, sociální, estetické a v i zdravotní.“

Podle náměstka pro řízení sekce státní správy na Ministerstvu životního prostředí Vladimíra Many ale není kritika vědců a lesnických odborníků úplně oprávněná: „Ministerstva reagovala na klimatickou změnu i kůrovcovou kalamitu reagovala určitě včas a opatření byla i dostatečná. Národní akční plán adaptace na klimatickou změnu (ZDE) navrhuje mnohá konkrétní opatření, jež by měla pomoci řešit, co se aktuálně v českých lesech děje – byť jeho organizace není taková, jak se předpokládalo.“

Ačkoli ministerstva dílčí změny aktuálně řeší a připravují, o zcela nové podobě zákona o lesích neuvažují, jak potvrzuje Vladimír Mana: „Jsem spíše příznivec toho, když se zákony zkvalitňují a zjednodušují, než aby se po deseti dvanácti letech přijímaly nové. V debatách o lesnické legislativě tak daleko ještě nejsme. Aktuálnější pro nynější situaci je spíše organizace lesnické správy a schopnost rychle reagovat na vzniklé krize. Teprve poté se můžeme zabývat i novou legislativou a souvisejícími problémy.“

Podle Komise pro životní prostředí AV ČR by trvale udržitelné hospodaření mělo vycházet ze tří pilířů: kromě ekonomického také sociálního a ekologického. Les není továrna na dřevo a nelze ho obhospodařovat na zakázku způsobem používaným v průmyslové výrobě. Existující a novelizovaná legislativa ale tento problém neřeší.

Stanovisko k semináři Současná situace v českém lesnictví – dosavadní přístupy a jejich důsledky naleznete ZDE.

Záznam odborného semináře můžete shlédnout na Youtube kanále Akademie věd ČR (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…