Akce v Náprstkově muzeu se letos ponesou v indiánském duchu

15.02.2017 10:49

Národní muzeum připravuje v Náprstkově muzeu na rok 2017 doprovodné programy věnované poznávání indiánských kultur.

Akce v Náprstkově muzeu se letos ponesou v indiánském duchu
Foto: Národní muzeum
Popisek: Náprstkovo muzeum

První akce, která se ponese v tomto duchu, je křest knihy Dakotská kultura na rozcestí – Vojta Náprstek a jeho dakotská sbírka z roku 1856, kterýse uskuteční ve středu 15. února 2017 od 18.00 hodin. Publikace z pera kurátorky severoamerických sbírek Kateřiny Klápšťové vychází v prestižní edici monografií Národního muzea. Křest knihy doprovodí ukázky indiánské lukostřelby či zpěv siouxských písní za zvuků bubnu. Vstupné na křest knihy Dakotská kultura na rozcestí je zdarma.

Vojta Náprstek podnikl svou cestu k Dakotům v roce 1856, právě v období, kdy jejich kultura pod tíhou velkých ekonomických a politických změn stála na rozcestí. Staré tradice bylo třeba v mnoha aspektech opustit a to, co z nich zůstalo, bylo nutné uvést do souladu s novými nároky. Sbírka, kterou Vojta Náprstek během svého krátkého pobytu mezi Dakoty nashromáždil, je pouze dílčím odrazem tehdejší skutečnosti. Podařilo se mu to však v době, kdy se mohla stát jedinečným dokladem akulturačních změn v hmotné kultuře jako součásti společenské přeměny. Tématem knihy Dakotská kultura na rozcestí jsou proto nejen samotné předměty ze sbírky Vojty Náprstka, okolnosti jejich získání a osobnost sběratele, ale také kulturní souvislosti, o nichž tyto předměty podávají svědectví.

Dvojjazyčná, česko-anglická publikace, kterou bude možné si na akci zakoupit, přináší mimo jiné i katalogové představení sbírky. Exkurz ke knize napsal Otokar Homola, kmotrem knihy pak bude český historik a iberoamerikanista Josef Opatrný. Návštěvníci se budou moci v rámci doprovodného programu těšit také na ukázky indiánské lukostřelby, kterou představí Otokar Homola, a na zpěv siouxských písní za doprovodu bubnu v podání Wanbli Ohitika Singers.

Dalšími akcemi, na které se návštěvníci mohou v rámci Indiánského roku v Náprstkově muzeu těšit, jsou Indiánský víkend (13.–14. května), letní příměstský tábor Prázdniny v muzeu, víkendové výtvarné dílny pro rodiny s dětmi, Náprstkovo víkendové knihkupectví (16. září) a koncem roku i výstava věnovaná Indiánům Severní Ameriky.
 
Více informací naleznete na www.nm.cz.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…