Allianz: Změna času, podzimní prázdniny i nadcházející dušičky zvyšují počet nehod o 15%

25.10.2013 15:58

Častější cestování mnohých Čechů napříč republikou za uctěním památky svých zesnulých každoročně zvyšuje počty dopravních nehod. Allianz pojišťovna eviduje z loňských dušičkových cest více než 1000 dopravních nehod a jejich počet se meziročně zvýšil zhruba o 15 %.

Allianz: Změna času, podzimní prázdniny i nadcházející dušičky zvyšují počet nehod o 15%
Foto: Allianz
Popisek: Allianz

K tomu se přidávají další rizika zvýšeného provozu – podzimní prázdniny a také změna času, která může na citlivé jedince negativně působit, například sníženou soustředěností, zvýšenou únavou a celkovým poklesem fyzické i psychické výkonnosti. Důkazem toho je nárůst počtu škod, na něž tyto faktory mohou mít vliv, a to minimálně o pětinu.

Likvidátoři Allianz vyhodnotili počty dopravních nehod, úrazů a odpovědnostních škod, u nichž může hrát roli menší soustředěnost, vykolejení z „biorytmu“ doprovázeného poruchami spánku, oslabenou koncentrací, zpomalenými, či naopak unáhlenými reakcemi, nebo dokonce malátností a dalšími zdravotními indispozicemi. Za poslední tři roky tak prověřili počty pojistných událostí vždy těsně po změně času na letní – v březnu a po návratu z letního do středoevropského času v říjnu a vybrali ty, u nichž tento „lidský“ faktor může hrát roli. Srovnali počty nahlášených událostí v pěti bezprostředně jdoucích dnech po změně času, což je průměrná doba, kdy se organismus na změnu adaptuje, s pěti průměrnými dny v roce.

„Zjistili jsme, že minimální nárůst škod v těchto dnech je 13 procent a projevil se ve dnech po 27. 3. 2011, kdy nastala změna na letní čas. V loňském a letošním roce již byl březnový nárůst o 16 a 17 procent. Výraznější nárůst – o 20 procent jsme zaznamenali v říjnu 2011, loni to bylo více než 22 procent. Je zřejmé, že na podzimních vyšších číslech se negativně projevily také dušičky a zhoršené počasí,“ vypočítává Tomáš Klofát, ředitel likvidace pojistných událostí Allianz.

Přechod na zimní a letní čas a jeho negativní důsledky byly předmětem i mnoha zahraničních studií, podle nichž stoupá počet úrazů, a to až o 6 procent a zejména počet havárií – podle kanadských vědců je to o 8 procent, podle švédského výzkumu se dokonce bezprostředně po změně času zvyšuje počet nehod až o jedenáct procent.

Nejčastější příčinou nehod těchto dnů u nás je nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky, dále pak rychlost a mikrospánek. Řidiči by proto letos neměli podceňovat únavu, třeba způsobenou i změnou času a raději se vyvarovat nočního cestování po náročném dni v zaměstnání. Vůbec větší opatrnost je na aktuálně mokrých, kluzkých a místy i namrzlých silnicích nutností.

Proto je na místě v těchto dnech zvýšit opatrnost a myslet na rizika, která jsou příznačná právě pro toto období. Podle předpovědi počasí to vypadá, že letošní Dušičky budou abnormálně teplé, ale deštivé. Silnice tak budou převážně mokré, na silnicích nižší třídy hrozí také střety se zvěří, nebo smyk na mokrém listí.

Spolu s ranními mlhami či brzkým stmíváním se řidičům může jezdit hůř než obvykle.

Odborníci na bezpečnost z Allianz proto doporučují dodržovat 6 základních pravidel, která motoristům pomohou dorazit bezpečně a bez zbytečných komplikací.

Zkontrolujte si stav svých pneumatik. Nezapomeňte, že od 1. listopadu jsou zimní pneumatiky předepsány zákonem.

Při snížené viditelnosti využívejte dálková či mlhová světla. Nezapomeňte však na to, že mohou protijedoucí řidiče oslnit, proto je používejte ohleduplně a v situacích, kdy nikomu nevadí.

Jezděte pomaleji než obvykle a v případě, že musíte prudce zabrzdit, signalizujte to řidičům za vámi.

Víc než kdykoliv jindy dodržujte bezpečnou vzdálenost! Pamatujte na to, že na mokré a kluzké vozovce je brzdná dráha mnohem delší.

Nepodceňujte únavu, v jejím důsledku hrozí mikrospánek za volantem!

Pozor i na to, že kromě tradičních účastníků silničního provozu se navíc na cesty vydávají i tzv. sváteční řidiči, kteří tak společně se zhuštěným provozem a mokrými vozovkami představují větší riziko vzniku dopravních nehod.

Každoroční zavedení letního času u nás začalo v roce 1979. I přes argumenty odpůrců zůstává střídání zimního a letního času zachováno a lidský organismus se s ním musí dvakrát ročně vypořádat. Příští rok by měl letní čas trvat od 30. března do 26. října, v roce 2015 pak od 29. března do 25. října.

Allianz pojišťovna, a. s., je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE. Na český trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pevnou pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Nabízí komplexní škálu pojišťovacích a investičních produktů pro soukromou i firemní klientelu. Allianz pojišťovna, a. s., je jediným akcionářem Allianz penzijní společnosti, a. s.. Je také jediným společníkem Allianz kontakt, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…