ArcelorMittal: Miliarda do modernizace ocelárny zkvalitní výrobu a zvýší export

12.10.2013 18:28

ArcelorMittal Ostrava modernizuje část své ocelárny – zařízení plynulého odlévání oceli (tzv. kontilití). Cílem modernizace v hodnotě miliardy korun je zvýšení kvality oceli a produkce nových výrobků s vysokou přidanou hodnotou, které se používají na výrobu trubek pro těžbu ropy a zemního plynu. Huť tak bude moci navýšit export svých výrobků mimo Evropu. Modernizace bude dokončena v listopadu 2013.

ArcelorMittal: Miliarda do modernizace ocelárny zkvalitní výrobu a zvýší export
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

„Jsme rádi, že navzdory přetrvávající nepříznivé situaci v ocelářství můžeme realizovat tak významnou modernizaci. Nové a kvalitnější výrobky obohatí naše portfolio a zvýší naši konkurenceschopnost. Investice zároveň pozitivně ovlivní náš export, který dnes činí přibližně polovinu naší výroby,“ uvedl Tapas Rajderkar, generální ředitel a předseda představenstva ArcelorMittal Ostrava.

Ocelárna je již více než 60 let základním stavebním kamenem ostravské huti. Tekutá ocel se zde vyrábí ve čtyřech tandemových pecích a dále zpracovává v pánvových pecích. Poté se odlévá do plynule litých polotovarů (sochorů a bram). První z instalovaných zařízení pro plynulé lití, které zahájilo výrobu v roce 1993, kontilití č. 1, bude nyní zmodernizováno.

Díky modernizaci bude huť schopna odlévat kruhové polotovary pro výrobu bezešvých trubek o průměru až 400 mm namísto současného maximálního průměru 210 mm. Nové rozměry kruhových sochorů jsou určeny pro výrobu vysoce jakostních výrobků, především bezešvých trubek vyráběných novými technologiemi válcování. Výroba čtvercových sochorů pro vlastní válcovací tratě zůstane zachována.

Součástí nové výrobní technologie bude i vakuovací zařízení. Vakuováním se v oceli sníží obsah nežádoucích plynů a přísad, takže zmodernizované zařízení bude vyrábět ocel s výrazně lepšími jakostními parametry, než tomu bylo doposud. „Ocel bude například splňovat náročné požadavky na velmi nízký obsah vodíku a síry, což je důležité pro trubky používané v prostředích s vysokou kyselostí a vysokým tlakem, například při těžbě ropy a dopravě kyselých médií,“ vysvětlil Rajderkar.

Modernizace kontilití včetně výstavby vakuovací stanice bude dokončena v listopadu 2013. Celkové náklady činí přibližně miliardu korun. Zmodernizovaná ocelárna nezvýší ekologickou zátěž. Investiční záměr získal jak povolení EIA, tak schválení Moravskoslezského kraje v rámci integrovaného povolení. Všechna nově vybudovaná výrobní zařízení budou splňovat požadavky na nejlepší dostupné techniky. Vakuovací stanice bude vybavena tkaninovým filtrem s účinností 99 %.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní komplex v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je 3 miliony tun oceli. Kromě tuzemského trhu prodává společnost své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2012 činila 34 213 korun. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje emisní limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…