Armáda ČR: Česká republika darovala vojákům v Mali překážkovou dráhu

14.05.2021 22:02

Dráha je darem výcvikové mise EU (EUTM), který zorganizovala a zaplatila Česká republika, konkrétně prvek civilně-vojenské spolupráce (CIMIC) v rámci českého kontingentu v EUTM. Postavila ji místní firma, která za tímto účelem zaměstnala 19 Malijců.

Armáda ČR: Česká republika darovala vojákům v Mali překážkovou dráhu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Slavnostní předání se uskutečnilo na konci dubna na základně 6. vojenského regionu malijské regionální základně Sévaré, která se nachází v oblasti Mopti, 500 km severovýchodně od hlavního města Bamaka. Význam ceremoniálu podtrhla účast hostů regionu, včetně guvernéra Abasse Dembélého, představitelů malijské armády a zástupce českého velvyslance v Mali Miroslava Bálinta.

„Tato dráha s dvaceti překážkami umožní vojákům 6. vojenského regionu regionální základny trénovat a být psychologicky připraveni překonávat obtížné situace, s nimiž se během operací pravděpodobně setkají,“ uvedl v projevu zástupce náčelníka generálního štábu pozemních sil, plukovník Seydou Koné.

Na stejné trénují doma

Překážková dráha je podobná té, kterou znají z domova čeští vojáci. „Je na ní dvacet různých prvků, například skokové překážky, které musí voják přeskočit, šplhací překážky jako vysoké zdi, šikmé zdi s lanem, žebříky, horizontální překážky jako jsou břevna a kladiny, labyrint a plížení pod dráty,“ prozradil nadporučík J. A., který jako specialista civilně-vojenské spolupráce (CIMIC) projekt koordinoval.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Překážková dráha je podle něj výbornou všestrannou formou rozvoje vojáka. „K překonání překážek je potřeba nejen fyzická zdatnost, ale také psychická odolnost, a ve vojenském prostředí je navíc u vojáků potřeba rozvíjet smysl pro týmovou práci.“

Za místo pro stavbu překážkové dráhy byla vybrána základna v Sévaré ve střední části Mali. „Přesouvá se sem výcvik Malijců, aby probíhal poblíž míst nasazení a více tak odpovídal jejich potřebám,“ vysvětlil zástupce českého velvyslance Miroslav Bálint.

Vztahy ČR a Mali se v poslední době zintenzivnily, důkazem je také podpora nedávného celostátního sportovního turnaje za mír a sociální soudržnost v Gao.

Ve výcvikové misi EUTM se ČR angažuje od roku 2013, aktuálně zde působí 81 vojáků a to v hlavním městě Mali Bamako a ve výcvikovém středisku v Koulikoro. V polovině ledna česká armáda ukončila sedmiměsíční velení silám výcvikové mise EU v Mali. Cennou zkušenost si chce zopakovat ve druhé polovině roku 2022.

V misi OSN MINUSMA jsou dlouhodobě nasazeni čtyři důstojníci ve štábech mise. Pod hlavičkou mezinárodního uskupení Takuba také v Mali působí do 60 příslušníků českých speciálních sil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…