Armáda ČR: Čeští bojoví záchranáři vyhráli v Lotyšsku soutěž Horned Viper

16.06.2020 22:48

Vojáci 42. mechanizovaného praporu Tábor, kteří jsou nyní součástí 4. Úkolového uskupení alianční Předsunuté přítomnosti (enhanced Forward Presence) v Lotyšsku, zvítězili v soutěži s názvem Horned Viper. Bojoví záchranáři v ní změřili síly v disciplínách, které souvisejí s poskytnutím první pomoci v boji.

Armáda ČR: Čeští bojoví záchranáři vyhráli v Lotyšsku soutěž Horned Viper
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Vojáci jednotky CLS (Combat LifeSaver) jsou absolventy kurzu speciální zdravotní přípravy, protože jsou to právě oni, kteří se k raněnému na bitevním poli dostávají jako první. Jejich úkolem je zajistit a stabilizovat základní životní funkce raněného a připravit ho k předání zdravotnému personálu. Armádu České republiky v závodu reprezentovalo čtyřčlenné družstvo.

Soutěž byla podle našich vojáků náročná především na spolupráci, znalosti z oboru Tactical Combat Casualty Care, tedy neodkladná péče v boji, a na komunikaci v angličtině. „Modelová situace zahrnovala nástřel pěší patroly, kdy došlo k několika střelným zraněním a amputaci končetiny při simulované explozi,“ prozradil člen českého týmu četař O. L. Úkolem bylo podle něj zlikvidovat nepřítele, zabezpečit perimetr a poskytnout první pomoc zraněnému.

Figuranty byli zdravotníci z kanadské jednotky, veškerá konverzace probíhala v angličtině, včetně hlášení nadřízenému stupni a přivolání MEDEVAC, tedy zdravotnického odsunu. „Hlavní bylo zvládnout zajištění pacienta a v co nejkratším čase ho předat zdravotnickému personálu. Tak bylo nastaveno i hodnocení. Chyby týmu byly penalizovány přičtením trestných minut, a to vždy podle závažnosti pochybení. My jsme končili po devíti minutách se stabilizovaným vojákem a s jeho předáním MEDEVAC. Velmi důležitá byla součinnost v týmu, kde každý na sto procent věděl, jak se v dané situaci zachovat,“ doplnil O. L. „Každý z našich kluků přispěl týmu výborně odvedenou prací a díky prvnímu místu jsme, myslím, dokázali, že náš výcvik je na vysoké úrovni,“ prohlásil O. L.

Čechy pochválili i jejich zahraniční kolegové: „Máte opravdu skvělé vojáky,“ svěřil se kapitán Leonardo B. z italského kontingentu. „Už poněkolikáté vaši vojáci vyhráli nějakou soutěž. Na to, že je vás tu málo, klobouk dolů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…