Armáda ČR: Do portfolia kbelských display pilotů se vrací ukázka leteckého hašení

19.05.2022 22:54 | Tisková zpráva

Vrtulník W-3A Sokol ze 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely předvedl před pár dny na letišti ve Strakonicích dvě atraktivní letové ukázky. Ta první, kterou bylo hašení požáru, byla před diváky naposledy předváděna v roce 2013. Pro kapitána Jiřího Jogla se jednalo o první vystoupení na veřejnosti v roli display pilota.

Armáda ČR: Do portfolia kbelských display pilotů se vrací ukázka leteckého hašení
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Na akci nazvané Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem vrtulník předvedl hašení požáru pomocí systému Bambi Bucket (laicky Bambi vaku). Tento speciální vak je zavěšen na podvěsovém zařízení pod vrtulníkem, které má přes sedm metrů na délku, přičemž samotný Bambi vak má jeden a půl metru na výšku. Je schopen pojmout přes 1 500 litrů vody a plně naplněný váží téměř 1,7 tuny.

Vodní bomba

Během ukázky byl Bambi vak postupně čtyřikrát naplněn vodou a vrtulník následně předvedl čtyři způsoby vypuštění vody – nouzové vypuštění ve visu, základní vypuštění, vypuštění vody v co nejdelším pásu a předvedení takzvané vodní bomby. Ukázka proběhla ve spolupráci se strakonickými hasiči, kteří plnili vak vodou z cisterny.

Možná ještě atraktivnější bylo druhé vystoupení, ve kterém posádka vrtulníku ukázala záchranu osoby z nepřístupného terénu. „Ukázali jsme všechny techniky vysazení a vyzvednutí, tedy slanění, let se záchranáři v podvěsu a vyzvednutí pomocí palubního jeřábu,“ uvedl pilot vrtulníku kapitán Jiří Jogl.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

Záchranáři visí na laně jako „Jo-jo“

Jedním z nejzajímavějších manévrů byla práce s palubním jeřábem ve visu nad místem vysazení, nazývané piloty „Jo-Jo“. „Na laně jsou zavěšeni záchranáři a palubní technik odvíjí lano ve chvíli, kdy začne vrtulník současně stoupat stejnou rychlostí. Poté následuje opačný postup s navíjením lana a klesáním stroje. Efekt spočívá v tom, že záchranáři na laně jsou po celou tu dobu na stejném místě, ve stejné výšce,“ popsal manévr kapitán Jogl.

Součástí ukázky byly prvky vysoké techniky pilotáže. Diváci tak byli svědky parádní podívané, kdy vrtulník předváděl obraty až na hranici svých možností. Při některých dosahoval přetížení 2,5 G. To vše klade vysoké nároky na techniku pilotáže a samozřejmě na sehranost celé posádky. „Pilot musí stroj dobře znát a vědět, jak se chová. Musí mít takzvaně naposlouchané otáčky rotoru. Jak my piloti říkáme, náš život je rotor,“ dodal kapitán vrtulníku.

I zkušený pilot může mít husí kůži

Kapitán Jiří Jogl působí jako pilot vrtulníku od roku 2004. Nalétáno má více než 2 200 letových hodin, z čehož téměř 2 000 hodin právě na vrtulníku W-3A Sokol. Je velitelem 3. roje u 243. vrtulníkové letky kbelské základny. S vrtulníkem W-3A Sokol létá mimo jiné ve prospěch Letecké záchranné služby Armády ČR v Plzni-Líních.

„Poslední dobou nejčastěji zasahujeme při dopravních nehodách. S příchodem jara přibývá nehod motorkářů. Většinou jsou to dost smutné příběhy,“ sdělil kapitán Jogl. V živé paměti má stále požár hájenky na Táborsku, kde před čtyřmi lety zasahoval s vrtulníkem W-3A Sokol. Těžce popáleného otce s dítětem musel letecky transportovat do zdravotnického zařízení v Praze. „Ještě teď když o tom mluvím, naskakuje mi husí kůže. Bylo to náročné hlavně po psychické stránce,“ zavzpomínal kapitán Jogl.

Letošní sezóna je jeho první v roli display pilota. Certifikován byl letos v dubnu. Koučem mu během náročné přípravy byl podplukovník Petr Šafařík, který je nejen zkušeným display pilotem, ale zároveň i velitelem 243. vrtulníkové letky.

V nejbližší době bude kapitán Jiří Jogl s vrtulníkem W-3A Sokol k vidění na Aviatické pouti v Pardubicích.

Poznámka:
Display pilot je pilot se speciálním výcvikem pro vysokou techniku pilotáže a certifikací pro předvádění letové ukázky na leteckých dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…