Armáda ČR: Hodnotitelé z NATO sledovali v Boleticích boj se vzdušným protivníkem

19.10.2019 22:02

Úkolové uskupení pozemní protivzdušné obrany absolvovalo další důležitou fázi hodnocení podle metodiky NATO TACEVAL. Stalo se tak během taktického cvičení Cold Igloo, které proběhlo v uplynulých dnech ve výcvikovém prostoru Boletice za účasti téměř tří stovek vojáků, převážně z 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic.

Armáda ČR: Hodnotitelé z NATO sledovali v Boleticích boj se vzdušným protivníkem
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Úkolové uskupení, jehož jádro tvoří právě strakoničtí vojáci, je v letech 2018 až 2020 zařazeno do hotovostních sil NATO. V letošním roce je součástí Sil velmi rychlé reakce NATO, tedy nejrychlejších jednotek Aliance pro řešení krizových situací.

„Vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (SACEUR) rozhodl, že všechny jednotky vzdušných sil, zařazené do Sil velmi rychlé reakce NATO, podstoupí hodnocení bojové připravenosti podle metodiky NATO TACEVAL,“ uvedl velitel strakonického útvaru plukovník Ján Sedliačik.

TACEVAL je běh na dlouhou trať

Zmíněné hodnocení má několik fází a zpravidla trvá několik let, než jej vojáci dosáhnou. V podstatě se jedná o certifikaci potvrzující, že daná jednotka je schopná plnit úkoly pod velením NATO a zvládne spolupracovat s ostatními aliančními jednotkami. Náročnost, ale i prestiž tohoto přezkoušení potvrzuje například to, že z českých vzdušných sil zatím žádná jednotka tohoto hodnocení nedosáhla.

Strakoničtí vojáci absolvovali v uplynulých dnech tzv. Startassess, který je jedním z důležitých kroků k získání hodnocení TACEVAL (Tactical Evaluation). Téměř stovka hodnotitelů z NATO tak v Boleticích sledovala, jak jednotka zvládne přípravu, taktické zasazení do prostoru operace a vedení protiletadlového boje. Součástí hodnocení bylo i přezkoušení ze základních bojových dovedností, které by měl ovládat každý voják.

Hodnotitelé zpracují doporučení

„Hlavním cílem Startassess bylo zhodnotit operační a bojovou připravenost úkolového uskupení pozemní protivzdušné obrany v souladu s předepsanými standardy pro jednotky vzdušných sil NATO. Hodnotitelský tým následně zpracuje doporučení pro odstranění případných nedostatků, aby jednotka v nadcházejících letech mohla podstoupit závěrečné hodnocení podle programu NATO TACEVAL, které bývá označováno jako CAPEVAL (Capability Evaluation),“ dodal velitel strakonického útvaru plukovník Ján Sedliačik.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…