Armáda ČR: Hranická minometná četa vyrazila do Lotyšska

16.06.2018 17:21

Na základě rozhodnutí summitu NATO vysílají členské státy své jednotky v rámci Posílené předsunuté přítomnosti (enhanced Forward Presence - eFP) do pobaltských států a Polska. Česká republika se zapojuje do tohoto úkolového uskupení NATO na území Lotyšska, kam hranický 71. mechanizovaný prapor „Sibiřský“ vyčleňuje minometnou četu.

Armáda ČR: Hranická minometná četa vyrazila do Lotyšska
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Společně se čtyřiceti vojáky z hranického praporu se této mise účastní dalších 15 příslušníků AČR, především z pluku logistické podpory. Jejich úkolem je zapojit se (v sestavě kanadského praporu) v rámci konceptu eFP do intenzivního a dlouhodobého výcviku v mnohonárodním prostředí NATO. Tato mise také nabízí příležitost v praxi prověřit mechanismy pro přesuny spojeneckých sil přes území jiných států.

Celé úkolové uskupení, čítající 55 vojáků a 20 kusů techniky, pod velením kapitána Michala Bogdana, odjelo 14. června železničním transportem ze stanice Hlubočky přes Polsko až na lotyšské hranice. Odtud překonají přibližně 450 kilometrů po vlastní ose až do místa působení v lotyšském výcvikovém prostoru Adazy. Při strategickém přesunu tak vojáci urazí více než tisíc kilometrů.

Těsně před odjezdem se s vojáky v hranických kasárnách rozloučila ministryně obrany Karla Šlechtová, náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Aleš Opata a velvyslanci Lotyšska a Kanady. Na nádraží vojáky vyprovodil velitel praporu podplukovník Petr Blecha. „První rotace nové mise to má vždy nejtěžší, ale nebojím se o vás. Přeji vám, abyste načerpali co nejvíce nových zkušeností, protože mezinárodní prostředí vám k tomu dává skvělou příležitost,“ rozloučil se s vojáky velitel praporu a předal jim státní vlajku a vlajku praporu. „Vyvěste je nad svojí základnou, aby vám denně připomínaly domov,“ dodal.

Plánovány jsou celkem dvě rotace po 6 měsících, druhé úkolové uskupení své kolegy vystřídá na začátku příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …