Armáda ČR: Na plánech na přezbrojení aktivní zálohy se nic nemění, pouze se rozkládá v čase

19.08.2020 18:47

Modernizace armádní techniky a projekty rychlého dopadu jsou dvě z pěti hlavních priorit náčelníka Generálního štábu Armády České republiky armádního generála Aleše Opaty, na kterých intenzivně pracuje Generální štáb a Sekce vyzbrojování a akvizic MO. Splnění těchto priorit má nejen přímý vliv na schopnosti Armády České republiky a obranyschopnost České republiky, ale i na to, jak je armáda vnímána zájemci o službu v armádě a v aktivní záloze.

Armáda ČR: Na plánech na přezbrojení aktivní zálohy se nic nemění, pouze se rozkládá v čase
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

K 1. srpnu měla aktivní záloha (dále jen AZ) 3 316 mužů a žen u 60 vojenských útvarů a zařízení. Jednotky AZ jsou jak při krajských vojenských velitelstvích, tak u útvarů pozemních, vzdušných, speciálních a nyní i kybernetických sil. Jednotky AZ budou postupně vystrojovány a přezbrojovány podle priorit stanovených pro celou armádu.

Postupné přezbrojování

O plánu postupného přezbrojení a vystrojení novým materiálem osobního použití byli velitelé rot AZ informováni osobně generálem Opatou na svém pravidelném setkání Rady velitelů AZ poprvé v prosinci 2018.

Bohužel došlo k několika okolnostem, které plány na přezbrojení ovlivnily a které se dají obtížně předpokládat. Příkladem jsou nevyhovující vojskové zkoušky na přilby ochranné balistické 2017, kvůli kterým ministerstvo obrany odstoupilo od smlouvy. Uzavření nové smlouvy a další vojskové zkoušky tak zpozdily původně plánované dodávky přileb minimálně o jeden rok. Podobné zpoždění je i s nákupem útočných pušek Bren II a pistolí CZ P-10 a to kvůli stížnosti konkurence České zbrojovky u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Z tohoto důvodu došlo k posunu harmonogramu dodání zbraní také minimálně o jeden rok. U vest obranných balistických 2018, tzv. VOBU II, aktuálně probíhají vojskové zkoušky.

Původní plán přezbrojení a vystrojení jednotek aktivní zálohy tak bude opožděn. Podle harmonogramu budou prioritně vybaveny nejdříve roty AZ při bojových útvarech a následně pak ty při krajských vojenských velitelstvích.

Aktuální plán

Plán přezbrojení jednotek AZ se mění tak, jak své plány musí na základě vývoje situace aktualizovat celá armáda. I proto je maximální snahou všech proces přezbrojení dodržet ve stanovených termínech. Přilba ochranná balistická 2017 bude vydávána záložníkům už letos a do konce roku 2021 by ji měly obdržet všechny jednotky AZ. U vest obranných balistických 2018 (VOBU II) aktuálně probíhají kontrolní zkoušky. Realizace plnění dodávek pro jednotky AZ je plánována v letech 2021-2025.

Útočné pušky Bren nahradí sa. Vz. 58

Jednotky AZ budou postupně přezbrojovány v letech 2021-2025. U bojových útvarů záložníci obdrží Breny současně s profesionální jednotkou. Prioritně se začne u 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády, následně budou přezbrojeny ostatní jednotky pozemních a vzdušných sil, a nakonec pěší roty AZ při krajských vojenských velitelstvích. Starší Breny od pozemních sil budou staženy do centrálního skladu, zkontrolovány a teprve pak začne jejich distribuce k pěším rotám AZ.

Přezbrojení na pistole ráže 9mm Luger proběhne obdobně. Nové pistole CZ SP-10 obdrží nejprve jednotky pozemních sil. Starší pistole CZ 75 Phantom od obou brigád pak dostanou ty profesionální jednotky, které ještě používají Pi Vz. 82 a následně jednotky AZ při krajských vojenských velitelstvích.

Dodávky útočných pušek Bren II i pistolí CZ SP-10 budou záviset na finančních prostředcích, které bude mít armáda k dispozici a od toho se pak bude odvíjet i následně stažení a přerozdělení starších zbraní. Prioritou je sjednocení ráží používaných zbraní u jednotek pozemních a vzdušných sil, včetně „jejich“ AZ.

Na plánech na přezbrojení aktivní zálohy se nic nemění, pouze se rozkládá v čase. Vojáci v aktivní záloze jsou nedílnou součástí armády a obranyschopnosti České republiky. Proto některé jednotky AZ u bojových útvarů, útvarů bojové podpory a bojového zabezpečení již v současné době cvičí s Breny a Phantomy zapůjčenými od mateřského útvaru. Jednotky AZ musí být dobře vyzbrojené, vystrojené i vycvičené. Na tom nic nezmění ani problémy, které se vyskytly v akvizičním procesu a byly způsobeny těžko ovlivnitelnými faktory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…