Armáda ČR: Novým náčelníkem Generálního štábu bude generál Karel Řehka

01.06.2022 20:29 | Tisková zpráva

Vláda dnes souhlasila s návrhem ministryně obrany Jany Černochové, aby se novým náčelníkem Generálního štábu Armády ČR stal brigádní generál Karel Řehka. Vláda ministryni zároveň uložila projednat tento návrh ve sněmovním Výboru pro obranu.

Armáda ČR: Novým náčelníkem Generálního štábu bude generál Karel Řehka
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Ministryně obrany si jméno nového náčelníka Generálního štábu neformálně potvrdila s prezidentem republiky a shodli se, že je to jejich společný kandidát.

Nový náčelník se ujme funkce 1. července. „Generál Řehka je skvělá volba, je to voják se zkušenostmi ze strategické oblasti kybernetické bezpečnosti, ale i s velením na našem území nebo v bojových operacích na Balkáně a v Afghánistánu. Mnohokrát prokázal své manažerské schopnosti, absolvoval i prestižní zahraniční důstojnické kurzy. Je to skvělý voják i bojovník a provede naši armádu tolik potřebnou modernizací,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

„Vážím si důvěry paní ministryně, vlády i pana prezidenta. Převzít armádu v tak složité mezinárodní a bezpečnostní situaci je velká výzva. Věřím, že důvěru nezklamu a těším se na spolupráci,” uvedl generál Karel Řehka.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Řehka vystřídá ve funkci generála Aleše Opatu. „Děkuji panu generálovi Opatovi za jeho službu České republice, dokázal skvěle vést armádu v období covidové pandemie, kdy se na vojáky spoléhala celá republika, stejně jako evakuaci z Afghánistánu a v posledních měsících byl pro mě a vládu Petra Fialy velkou oporou v agendě spojené s válkou na Ukrajině. Věřím, že pan generál toho pro Českou republiku v budoucnu ještě hodně pozitivního vykoná,” ocenila ministryně dosavadního velitele armády.

Brigádní generál Karel Řehka má za sebou více než dvacetiletou kariéru v ozbrojených silách. Postupně prošel řadou funkcí od velitele skupiny speciálního průzkumu, velitele 601. skupiny speciálních sil až po ředitele Ředitelství speciálních sil MO. Ve strukturách NATO působil jako zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod v polském Elblagu.

Od března 2020 působí jako ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…