Armáda ČR: POKOS školáky naučil, jak se ubránit dospělému člověku

12.10.2017 20:59

Program Příprava občanů k obraně státu (POKOS) Ministerstva obrany a 14. pluk logistické podpory tentokrát zavítal na Základní školu Dolní Roveň a do Rosic u Chrudimi. Školáci se seznámili nejen s ministerstvem a armádou, ale i s úkoly 14. pluku logistické podpory. Poté následovala přednáška v podání válečných veteránů, ukázka zbraní i výuka první pomoci společně s chemickou přípravou.

Armáda ČR: POKOS školáky naučil, jak se ubránit dospělému člověku
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Největší ohlas však měla ukázka boje zblízka prezentovaná vojáky 141. zásobovacího praporu, kterou cennými radami obohatil desátník Marian Žák. Ten je nejen lektorem II. stupně boje zblízka, ale také bojového umění Krav Maga.

„Boj zblízka byl hodně akční, moc se mi líbil. A také si hodně cením návodů, co dělat a jak nejlépe reagovat, když bych se náhodou dostala do konfliktu s někým, kdo by mi chtěl ublížit,“ zhodnotila projekt POKOS Barča z deváté třídy ZŠ Dolní Roveň.

Desátník Marian Žák se dvěma bojovým uměním věnuje už několik let. „Specializuji se na boj zblízka v rámci své profese a také na umění Krav Maga jako volnočasovou aktivitu. Nejdříve šlo o zábavu, v současné době mě však těší, že můžu získané znalosti šířit i mezi veřejnost,“ řekl desátník Žák. Podle něj člověk nikdy neví, do jaké situace se může dostat a skutečně není vše o síle. „I dítě se může ubránit dospělému člověku,“ dodal.

„Nejvíce mě zaujala domácí výroba provizorních protichemických obleků a taky se mi líbila přednáška od kluků z misí. Na jejich místě bych ale nechtěl být. Měl bych strach, že už se nevrátím. Jsem rád, že máme vojáky, kteří se nebojí,“ popsal Standa z deváté třídy ZŠ Dolní Roveň, který se s vojáky setkal.

Zdravověda inspirovala ke studiu

Denisu z deváté třídy ZŠ Rosice zase zajímala zdravověda, protože se s několika spolužačkami chystá na zdravotnickou školu. „Hodina s vojenskými sestřičkami k první pomoci přišla vhod. Jsme rádi, že jste nás navštívili a doufáme, že brzy zase přijedete,“ rozloučila se s vojáky Denisa z deváté třídy ZŠ Rosice.

Během obou dnů došlo i na vyhodnocení soutěže, kdy žáci z prvního stupně malovali obrázky. Děti, kterým se obrázky nejvíce povedly, za ně získaly drobné dárky.

„Bylo velice těžké se rozhodnout, které jsou ty nejlepší, skutečně všechny byly moc krásné. Hlavní slovo ve výběru jsme tedy přenechali vojákům. Na Základní škole v Rosicích nás překvapila téměř jednotná ústroj dětí, které skoro splynuly s vojáky. Ten den patřil v této škole právě zelené barvě a maskáčovým vzorům, čímž děti nejen nás, ale právě vojáky velice potěšily,“ zhodnotila organizátorka Daniela Hölzelová z odboru komunikace MO. Další informace o programu POKOS i výuce na škole naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…