Armáda ČR: Páté výročí působení mezinárodního bojového uskupení v Litvě

10.02.2022 18:47 | Tisková zpráva

Na základně v Rukle se dne 9. února uskutečnil slavnostní ceremoniál k příležitosti pátého výročí působení mezinárodní bojové jednotky alianční předsunuté přítomnosti v Litvě (NATO eFP BG LTU). Při této příležitosti také došlo k předání velení mezinárodního bojového uskupení 11. rotaci.

Armáda ČR: Páté výročí působení mezinárodního bojového uskupení v Litvě
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

O založení alianční předsunuté přítomnosti v Pobaltských státech bylo rozhodnuto na Varšavském summitu v červenci 2016. Bojové uskupení v síle posíleného praporu v Litvě, na základně v Rukle, působí pod vedením Německa a jeho cílem je demonstrovat schopnost a odhodlání bránit alianční území a přispívat ke kolektivní obraně Litvy. Vojáci se zde střídají po šesti měsících a za dobu působení bojové jednotky v Litvě se zde vystřídalo přibližně 15 tisíc aliančních vojáků.

Společně jsme silnější

Alianční předsunutá přítomnost je potvrzením národních závazků členských států vyplývajících z principu kolektivní obrany NATO. Útok na jednoho spojence je tak chápán jako útok na všechny a spojenci tak ukazují připravenost reagovat na agresi působící vůči jakémukoliv aliančnímu státu.

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí

Pět let působení v Rukle

Výstavba prostor pro jednotku eFP v kasárnách v Rukle začala počátkem roku 2017 a mnohonárodnostní jednotka zde plně působí od února 2017. Tato jednotka spadá pod velení Mechanizované pěší brigády litevských ozbrojených sil „Iron Wolf“ a cvičí po boku místních příslušníků této brigády. Česká republika má v mezinárodním bojovém uskupení v Litvě zastoupení od července roku 2018. Postupně se zde od té doby vystřídali rotní úkolová uskupení 41. mechanizovaného praporu, elektronického boje a pozemní protivzdušné obrany.

Velení převzala 11. rotace pod vedením Německa

V současné době působí na základně v Rukle již 11. rotace alianční předsunuté přítomnosti. Jejím velitelem je podplukovník Daniel Andrä, velitel 411. mechanizovaného praporu v německém Vierecku. Ten převzal velení v rámci ceremoniálu pátého výročí od svého předchůdce podplukovníka Hagena Ruppelta, velitele 414. tankového praporu. V rámci této rotace působí i česká jednotka pozemní protivzdušné obrany ze Strakonic, tzv. GBAD, jejímž velitelem je major. Rostislav Růžička.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnilo více jak 180 významných hostů v čele s prezidentem Litevské republiky a vrchních představitelů NATO i všech zúčastněných národů. Za Českou republiku přijal pozvání Náčelník generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata, náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec a další hosté.

„Právě posílená předsunutá přítomnost a naše účast na ní nabývá v posledních měsících na významu v souvislosti s vyostřováním vztahů mezi Ruskem na jedné straně a Ukrajinou a NATO na straně druhé,“ konstatoval náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

Modernizace prostorů v následujícím období

Jelikož se v nejbližší době navýší počet vojáků až na 1500, dojde následně i k modernizaci a rozšíření prostorů působení mezinárodní jednotky eFP. Litva i Německo souhlasilo s investováním 200 milionů euro do vybudování nové infrastruktury a celého zázemí. Tato modernizace by měla být k využití nejen pro mezinárodní bojové uskupení, ale také pro hostitelskou mechanizovanou pěší brigádu „Iron Wolf“. Realizace nové výstavby by měla proběhnout v následujících letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…