Armáda ČR: První dodávka vybavení a dílů pro nové vrtulníky je v České republice

15.12.2022 19:38 | Tisková zpráva

Armáda převzala první velkou dodávku dílů k projektu H-1 pro nové moderní americké vrtulníky, které nahradí dosavadní původně sovětské stroje. Vojenský materiál dopravil na pardubické letiště americký velkokapacitní dopravní letoun a o víkendu byl po celních formalitách dopraven na leteckou základnu v Náměšti nad Oslavou.

Armáda ČR: První dodávka vybavení a dílů pro nové vrtulníky je v České republice
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Dodávka obsahuje náhradní díly a součástky nutné při první kompletaci, opravě a údržbě vrtulníků Venom a Viper, kontrolní a měřící techniku na vyhodnocení stavu vrtulníků, ochozy potřebné při opravách, elektrický startovací vozík jako pozemní zdroj elektrického proudu pro vrtulník a další náhradní díly.

„Přílet pozemního vybavení a materiálu z USA je hmatatelným důkazem, že se projekt dostává do finální fáze. Touto první dodávkou se přibližujeme k zavedení Venomů a Viperů do výzbroje Armády ČR. Je to další krok směrem od závislosti na ruské a sovětské technice,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35221 lidí

Zaměstnanci LOM Praha s.p. zajistili proclení a v pátek se náklad přesunul čtyřmi kamiony z Pardubic na vrtulníkovou základnu do Náměště nad Oslavou. Zde na něj už čekal tým logistiků s potřebným manipulačním zařízením, včetně speciálních vozíků pro vykládku leteckých palet. Z kamionů se materiál vyskladnil do nově vybudovaného moderního multiskladu postaveného právě pro uskladnění systému H-1. LOM Praha s.p. předá zakázku armádě přibližně do týdne. „LOM Praha má v tomto klíčovém projektu přezbrojení Armády ČR významný podíl, a to jak po technické stránce, tak v oblasti simulačních technologií,“ říká ředitel státního podniku Jiří Protiva.

„S materiálem musíme manipulovat s velkou obezřetností, protože se jedná o citlivé, drahé a nedostatkové součástky. Velký důraz klademe rovněž na bezpečnost při manipulaci, aby nedošlo k nevratnému poškození,“ dodává kapitán Jiří Zezula, náčelník zbrojní služby 22. základny vrtulníkového letectva.

Součástí mezivládní smlouvy na pořízení vrtulníků systému H-1 je také dodávka pozemního podpůrného zařízení a náhradních dílů pro vrtulníky Bell UH-1Y a AH-1Z (neboli Venomy a Vipery), což představuje 80 velkých čtyřicetistopových lodních kontejnerů, které budou dodávány postupně. První velký náklad na 17 leteckých paletách, který vážil okolo 24 tun, překonal vzdálenost 8 423 km a z Gulfportu v Mississippi letěl přes 10 hodin. Další dodávka se očekává na začátku ledna 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…