Armáda ČR: Tomáš Procházka byl in memoriam oceněn americkou Bronzovou hvězdou

30.11.2019 19:44

V pátek 29. listopadu udělil zástupce Velvyslanectví Spojených států amerických plukovník Roger Bowman štábnímu praporčíkovi in memoriam Tomáši Procházkovi americké vyznamenání - Bronzovou hvězdu (Bronze star medal). Slavnostní akt se uskutečnil za přítomnosti příslušníků Centra vojenské kynologie, představitelů armády a dalších hostů v prostoru jednotky v Chotyni. Ocenění převzali rodiče vojáka, manželé Procházkovi.

Armáda ČR: Tomáš Procházka byl in memoriam oceněn americkou Bronzovou hvězdou
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata vnímá ocenění jako výraz výborné spolupráce s americkou armádou: „Už to, že v operaci spolupracujeme s americkými vojáky, potažmo s americkými speciálními silami, je důkazem toho, že mají o Armádě České republiky velmi znamné mínění a věří naším schopnostem. Udělení bronzové hvězdy je dalším velmi silným signálem toho, že si vzájemně věříme a jsme spolu schopni spolupracovat."

Vyznamenání udělil náměstek ministra obrany pro americké pozemní síly Ryan McCarthy a schválil prezident Spojených států amerických Donald Trump.

„Toto vyznamenání je uděleno vojenskému psovodu za výjimečnou službu v rámci 1. jednotky podpory a vlivu operace speciálních sil Freedom´s sentinel mise Resolut Support v Afghánistánu. Jeho výjimečné znalosti a zkušenosti a zejména osobní obětavost významně přispěly k úspěchu jednotky během operace,“ uvedl plukovník Roger Bowman.

Štábní praporčík in memoriam Tomáš Procházka působil v roce 2018 v zahraniční operaci v Afghánistánu jako starší psovod 1. jednotky podpory a vlivu Úkolového uskupení AČR Resolute Support. Dne 22. října 2018 zahynul na následky střelného zranění po útoku vojáka v afghánské uniformě na základně Šindánd. Byl povýšen do hodnosti štábního praporčíka a vyznamenán Křížem obrany státu MO.

„Bronze star“ je jednostupňové vyznamenání, založené během 2. světové války ve Spojených státech amerických. Jeho udělení příslušníkům ozbrojených bylo podmíněno vykonáním statečného činu v boji proti nepřátelům, případně vynikající službou prokázanou v takovémto boji. Bronzová hvězda patří mezi deset nejvyšších vojenských vyznamenání Spojených států amerických. Medaili dosud obdrželi čtyři vojáci Armády ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…