Armáda ČR: Ukrajina zvedla zájem o speciální cvičení chemiků a zdravotníků

24.06.2022 22:11 | Tisková zpráva

Po šesti letech se v České republice koná unikátní mezinárodní cvičení zdravotníků a chemiků Clean Care. Postupy při použití zbraní hromadného ničení společně trénují v Tisé na Ústecku Češi, Francouzi, Němci, Britové a Američané. Kvůli válce na Ukrajině se podle řídícího cvičení podplukovníka Radka Tomáše o výcvik zvedl nebývalý zájem i u řady dalších států.

Armáda ČR: Ukrajina zvedla zájem o speciální cvičení chemiků a zdravotníků
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Desítky vojáků z Čech z Agentury vojenského zdravotnictví, Centra biologické ochrany Těchonín, 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany, vojenské mezinárodní organizace Joint Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defence Centre of Excellence (JCBRN Defence COE) a stejný počet zahraničních účastníků zde společně trénují zásah v různých situacích, jako je útok neznámou látkou, po kterém zůstane velký počet zraněných.

„Uvědomujeme si, že téma hrozby použití zbraní hromadného ničení je ve světě stále aktuální,“ podotýká podplukovník Radek Tomáš s tím, že i s ohledem na probíhající konflikt na Ukrajině je společný výcvik této problematiky klíčový. V NATO je podle jeho slov tento druh cvičení unikátní: „ My jsme se shodli na tom, že bychom ho chtěli pořádat každé dva roky v rámci aliance, aby se tato schopnost nezapomněla a my byli připraveni kdykoliv efektivně zasáhnout,“ zdůrazňuje.

Clean Care se naposledy uskutečnil v roce 2016, také kvůli covidu se koná až po šesti letech. Organizátoři připomínají, že kvůli ruské agresi na Ukrajině se zvedl nebývalý zájem i u ostatních států, které do ČR vyslaly alespoň své pozorovatele.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí

Vojáci od 13. do 24. června trénují v Krušných horách modulovou situaci, kdy je nahlášen útok, po němž zůstanou ranění. Na místo je vyslán tým, který zraněné přesune na místo dekontaminace. Zde jsou osoby rozděleny podle závažnosti zranění a jsou následně přesunuti do stanů, kde jsou svlečeni, dekontaminováni a je jim poskytnuto ošetření.

I v nynějších vedrech chemici cvičí ve speciálních neprodyšných oblecích, které zakrývají celé tělo včetně obličeje. Podle podplukovníka Radka Tomáše se víc než na rychlost zásahu dbá na přesnost. „Při nácviku čekáme na chybu, kterou poté rozebíráme, zjišťujeme příčiny nesprávného postupu,“ sdělil.

Celé cvičení probíhá v angličtině, vojáci využívají nejmodernější techniku včetně nových průzkumných vozidel S-LOV-CBRN, která se řadí ke špičce v oblasti radiačního a chemického průzkumu a jež byla vyvinuta v ČR.

Podle Tomáše jsou ohlasy zahraničních účastníků velmi pozitivní, kladně hodnotí výcvik i on sám. „Máme tu různé jednotky, z různých států světa. Pro mne je opravdu silným zážitkem, když vidím, jak společně pracují, aby se dobrali k cíli, kterým je záchrana života.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…