Armáda ČR: V Iráku se vystřídali vojáci, kteří vzdělávají irácké důstojníky

07.04.2022 20:29 | Tisková zpráva

Čeští vojáci ze 7. Úkolového uskupení AČR Irák končí po šesti měsících působení v misích OIR (Operation Inherent Resolve) a NMI (NATO Mission Iraq). Vystřídali je kolegové z 8. jednotky. Češi, dislokovaní na základnách v Iráku a v Kuvajtu, působí jako poradci pro irácké ozbrojené složky.

Armáda ČR: V Iráku se vystřídali vojáci, kteří vzdělávají irácké důstojníky
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Hlavním úkolem příslušníků 8. úkolového uskupení bude v nadcházejících šesti měsících poradní a přednášková činnost pro irácké ozbrojené složky v rámci misí OIR a NMI a zabezpečení podpůrných činností těchto misí,“ potvrdil velitel jednotky plukovník gšt. Martin Havlík.

Poradenskou a přednáškovou činnost pro vzdělávací instituce patřící pod DUHMS (Defence University for Higher Military Studies – Univerzita obrany pro vyšší vojenská studia) poskytuje zejména velitel úkolového uskupení.

„Tato vysoká škola je ekvivalentem typické západní univerzity národní obrany. Má zastřešující velitelství, které dohlíží na vysoké školy a instituce, které jsou zodpovědné za vzdělávání a výcvik irácké armády a přípravu důstojníků všech hodností,“ upřesnil plukovník gšt. David Vališ, velitel 7. úkolového uskupení. Univerzita také připravuje vybrané pracovníky státních ministerstev, kteří zodpovídají za strategické plánování v oblasti národní bezpečnosti.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Poradenská činnost je vymezena mandátem mise NMI a vykonávají ji podřízené divize mise. „Poradní portfolio je strany NATO je velmi široké a zahrnuje celou škálu specializací. Na této činnosti se podílí celá řada poradců z jednotlivých členských států Aliance,“ konstatoval plukovník Vališ.

Výuka se podle něj soustředí například na leadership, mezinárodní humanitární a válečné právo, či na implementaci, intenzivní využívání a rozšiřování jednotné platformy e-learningového vzdělávání.

Český přínos spočívá podle plukovníka Vališe zejména v pravidelném poskytování poradenské a přednáškové činnosti založeném na osobním kontaktu především s děkany, řediteli a veliteli jednotlivých institucí, dále instruktory, lektory či samotnými posluchači.

„Další související agenda je spojena se záměrem provázat relevantní irácké vzdělávací instituce s partnerskými organizacemi a univerzitami ve vybraných členských státech NATO,“ sdělil.

  • 8. Úkolové uskupení AČR Irák tvoří vojáci napříč Armádou ČR. Jsou zde příslušníci Velitelství informačních a kybernetických sil, Velitelství vzdušných sil, Velitelství pozemních sil, Velitelství pro operace, 131. dělostřeleckého oddílu, 7. mechanizované brigády, 44. lehkého motorizovaného praporu, 53. pluku průzkumu a elektronického boje, 153. ženijního praporu či Univerzity obrany. V Iráku budou působit do září 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…