Armáda ČR: V Mali převzali vojáci operační úkol pod španělským velením

01.06.2019 22:38

Na základně v africkém Mali se tento týden uskutečnil slavnostní nástup, během kterého došlo k předání operačního úkolu mezi veliteli španělského praporu Force Protection, který je určen k ochraně mentorů a doprovodu konvojů. Jeho součástí jsou i česká jednotka.

Armáda ČR: V Mali převzali vojáci operační úkol pod španělským velením
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Velitel mise EUTM Mali generál Peter Mirow pozdravil české vojáky v jejich rodném jazyce a poděkoval jim za vzornou a obětavou práci. Příslušníkům 43. výsadkového praporu z Chrudimi, kteří tvořili jádro 1. jednotky 1. úkolového uskupení AČR MALI, popřál úspěšný návrat domů a šťastné shledání s jejich rodinami.

Poděkování za přístup k plnění úkolů

K pochvalným slovům se přidal také odstupující velitel praporu podplukovník Ignacio Armada. Veliteli roty kapitánu Romanu Kamenskému poděkoval za jeho přístup k plnění úkolů, díky němuž jsou čeští vojáci bráni jako pevná součást sil Evropské unie, kteří mají co předat a naučit.

Nový velitel praporu podplukovník Chuan Carlos Fernandes převzal od velitele EUTM prapor, který je symbolem služby v zájmu Evropské unie a malijských občanů, jimž předáváme své zkušenosti a znalosti s cílem zajistit bezpečnost a stabilitu v jejich zemi. Pod tímto velitelem budou malijské vojáky ve středisku Koulikoro Training Center (KTC) vyučovat čeští vojáci 2. jednotky 1. úkolového uskupení AČR MALI složení ze 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce pod velením kapitána Tomáše Mikulce.

Velitelé si předávají zkušenosti a kontakty

Na předání funkce velitele základny KTC reprezentovali Českou republiku nejen vojáci ze 43. výsadkového praporu, ale i ze 44. lehkého motorizovaného praporu. Odstupující velitel KTC plukovník Holger Bonnen, pod kterého spadal i prapor ochrany KTC Force Protection, jehož součástí je i 2. jednotka ochrany 1. úkolového uskupení AČR MALI, předal „otěže“ velení na KTC plukovníku Schmidtovi.

Pod tímto velením dojde také k předání operačního úkolu mezi 1. a 2. jednotkou 1. úkolového uskupení AČR MALI. V současné chvíli probíhá mezi oběma veliteli českých vojáků předávání si zkušeností a kontaktů, aby nová jednotka mohla navázat na bezproblémové působení svých předchůdců.

  • Organizační jádro 1. úkolového uskupení AČR v EUTM Mali tvoří vojáci ze 102. průzkumného praporu Prostějov. Jednotka je doplněna o příslušníky 53. pluku průzkumu a elektronického boje Opava, 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce, 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a z Agentury vojenského zdravotnictví z Hlučína.
  • Úkolem je ochrana velitelství výcvikové mise EUTM (Training Mission) v Bamaku, provádění doprovodů velitele a štábu mise a výcvik malijské armády. Při plnění těchto úkolů spolupracuje s francouzskými, malijskými, německými a španělskými jednotkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…