Armáda ČR: Vojáci, kteří se vrátili z Pobaltí, převzali ocenění

22.02.2020 22:03

Dvaaosmdesát vojáků, kteří donedávna působili v Pobaltí v rámci alianční předsunuté přítomnosti (eFP – enhanced Forward Presence), převzalo včera na Vítkově ocenění. Česká republika patřila k prvním, kdo do této mise nabídl vyslat své jednotky. Loni jsme dokonce jako jediná země NATO působili ve všech třech pobaltských zemích – Litvě, Lotyšsku i Estonsku.

Armáda ČR: Vojáci, kteří se vrátili z Pobaltí, převzali ocenění
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Slavnostního nástupu se zúčastnily dvě jednotky české armády. První byla nasazena v Litvě pod vedením Německa. Jejími členy byly tři desítky příslušníků 53. pluku průzkumu a elektronického boje.

„V rámci mezinárodního štábu jsme byli zařazeni do německého bojového uskupení, s nímž jsme prováděli výcvikovou činnost. Pomáhali jsme také ozbrojeným silám Litvy s výcvikem jejich jednotek a spolupracovali s dalšími členy NATO,“ prozradil velitel jednotky kapitán Petr Kos.

Velká zkušenost pro mladé vojáky

Druhou skupinu, jež operovala v Lotyšsku pod velením Kanady, tvořili převážně vojáci 72. mechanizovaného praporu Přáslavice. Jejich úkolem bylo v sestavě aliančního bojového uskupení demonstrovat přítomností a výcvikovou činností odhodlání bránit svrchovanost a územní celistvost členských států NATO.

„Naše minometná četa cvičila společně s kanadskou baterií, šlo tedy o výcvik na mezinárodní úrovni. Přínosný byl zejména proto, že jsme se mohli takzvaně sladit s ostatními – ať už se jednalo o komunikaci či využití zbraňových systémů a podobně,“ sdělil velitel, kapitán Jaromír Hapla. V jeho jednotce přitom působila řada mladých vojáků, pro něž se jednalo o první zahraniční nasazení: „Touto misí jednoznačně získali mnoho zkušeností. Procvičili si cizí jazyk a zdokonalili se ve své práci,“ doplnil Hapla. Kromě výcviku také Češi často představovali svoji práci místním obyvatelům. „Měli jsme spoustu akcí na veřejnosti, kde jsme s úspěchem prezentovali naši techniku i armádu jako takovou.“

Českým vojákům poděkoval velvyslanec

Vojákům za jejich službu přišli na Vítkov poděkovat Edvilas Raudonikis, velvyslanec Litvy a Diana Eglite, zástupkyně velvyslance Lotyšska. S projevy vystoupili náměstkyně pro řízení sekce ekonomické MO Blanka Cupáková a generálmajor Josef Kopecký, velitel Velitelství pro operace.

„Zkušenosti, které jste při plnění úkolu v Pobaltí získali, vám zůstanou navždy. Stejně tak jako vzpomínky. Za Českou republiku vám děkuji za službu v zahraničí a vašim rodinám a blízkým za zázemí, které vám vytvářeli,“ řekla v projevu náměstkyně Blanka Cupáková.

„Své poslání jste splnili se ctí a já jsem na vás hrdý," dodal generálmajor Josef Kopecký.

Alianční předsunutá přítomnost (enhanced Forward Presence – eFP):

  • Je jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu NATO z července 2016.
  • Spočívá ve vytvoření čtyř bojových uskupení v síle posíleného praporu umístěných v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie.
  • Konkrétní příspěvek členských států je potvrzením národního závazku vyplývajícího z principu kolektivní obrany NATO.
  • ČR patřila k prvním, kdo nabídl vyslat do Pobaltí své vojáky. V roce 2019 jsme – dokonce jako jediná alianční země – působili ve třech pobaltských zemích. Kromě posílených praporů eFP v Lotyšsku a Litvě jsme drželi hotovost v rámci „airpolicingu“ v Estonsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…