Armáda ČR: Výstava Vzduch je naše moře - letectví během druhé světové války

26.08.2018 22:31

Vzduch je naše moře. Tak se jmenuje výstava, jejíž vernisáž se uskutečnila před budovou Generálního štábu Armády České republiky na Vítězném náměstí v Praze. Expozice se váže k letošnímu stému výročí vzniku vojenského letectví. Slavnostního zahájení se zúčastnil velitel Vzdušných sil Armády ČR brigádní generál Petr Hromek, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generálmajor Jan Kaše, váleční veteráni, zástupci armády, resortu obrany i vojenských sdružení a spolků.

Armáda ČR: Výstava Vzduch je naše moře - letectví během druhé světové války
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Výstavou si připomínáme sto let od založení československého letectva. V roce 1918 začínalo jen s minimem letadel, letišť a skoro bez leteckého průmyslu. Co nescházelo, byly stovky zkušených aviatiků a leteckých techniků, kteří prošli očistcem 1. světové války, a tak jim nechyběla ani vůle a entuziasmus,“ řekl v projevu brigádní generál Petr Hromek.

Dnešní piloti se hrdě hlásí ke svým předchůdcům

Letci prokázali svou vysokou morálku i na frontách 2. světové války a právě proto se k tradicím prvorepublikových úspěchů československého letectva a ke statečnosti letců, kteří od roku 1939 do 1945 bojovali v Polsku, Francii, Velké Británii i na východní frontě, hrdě hlásí i dnešní vzdušné síly.

„Za sto roků se změnilo mnoho nejen v našem státě, ale i v letectvu. Piloti nenosí kožichy a promaštěné overaly, neusedají do otevřených kokpitů nepříliš spolehlivých dvouplošníků ze dřeva a plátna a skokově se změnily i jejich výkony,“ popsal generál Hromek.

Výstavu tvoří dvaadvacet panelů

Expozici tvoří dvacet dva panelů, které historii letectví ukazují od začátku až do konce druhé světové války. „Začínáme průkopníky letectví ještě v dobách habsburské monarchie. Za všechny můžu jmenovat například Jana Kašpara, Jana Čermáka či Eugena Čiháka. K těm se od roku 1911 přidávají první letci české národnosti, kteří absolvovali vojenský pilotní výcvik. Největší váhu dáváme třem obdobím, kam patří letci československých legií, polovina panelů se věnuje meziválečnému budování československého letectva a druhá polovina patří bojům československým letcům na frontách druhé světové války,“ shrnul autor výstavy, historik Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu Praha.

Výstroj a výzbroj vzdušných sil

Dodal, že v současné době žije v České republice i v zahraničí celkem čtrnáct veteránů, kteří sloužili v československém letectvu ve Velké Británii za druhé světové války.

Součástí výstavy byl i doprovodný program. Návštěvníci si tak před budovou generálního štábu mohli prohlédnout makety letounů JAS-39 Gripen a Spitfire a zhlédnout prezentaci jednotek vzdušných sil. Armáda zde ukázala vybavení pilota a výzbroj a výstroj předsunutého leteckého návodčího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…