Armáda ČR: Ženistou v Kuvajtu - 180 projektů za půl roku

30.04.2021 22:11

Opravy hangárů pro vojenská letadla nebo techniku, výstavba střelnice či jídelen. Pod rukama nadrotmistra Oty Svobody prošlo na základně Arifjan v Kuvajtu více než 180 různých projektů za miliony amerických dolarů. Ženista z Bechyně během půl roku působení dokázal, že si Česká republika svoje místo mezi dalšími 73 různými národy dokáže obhájit.

Armáda ČR: Ženistou v Kuvajtu - 180 projektů za půl roku
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Svoboda byl součástí 5. úkolového uskupení Irák spolu s dalšími pěti vojáky české armády. „Společně s kolegou, IT specialistou, jsem byl zařazen do zahraniční operace v Kuvajtu, já konkrétně na pozici ženisty v tzv. Combined Joint Engineers skupině neboli na ženijní oddělení,“ popsal vedoucí praporčík ženijní speciální roty 151. ženijního praporu.

Camp Arifjan nejvíce spolupracuje se základnami Al Asad Air Base a Erbil Air Base. „Všechny irácké i koaliční základny potřebují stavět. Veškeré projekty, které se realizovaly, musely projít přes nás ženisty, a pak i další sekce, jako jsou ekonomové, právníci atd. My jsme fungovali na způsob stavebního dozoru. Naším úkolem bylo vysvětlovat, jak se co postaví a popřípadě hledat levnější nebo efektivnější varianty,“ upřesnil Svoboda.

Společným jazykem 74 národů a přibližně 9 tisíc vojáků na základně byla angličtina. „Nejvíc jsem spolupracoval s Američany, Australany nebo Novozélanďany, ale potkával jsem se tam i s Francouzi nebo s Jihokorejci, což mě hodně překvapilo. Kolikrát jsem šel po základně a ani jsem nepoznal uniformu, k jaké armádě patří.“

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Velkým přínosem kromě zlepšení angličtiny bylo podle Svobody i získání nových zkušeností v mezinárodním štábním prostředí. „Pro mě byla práce na štábu prakticky velkou neznámou. Hodně jsem se v Kuvajtu naučil a zjistil jsem, že jiné národy fungují prakticky na těch samých principech jako my. Všechny nové znalosti můžu teď použít i u nás na útvaru, u 15. ženijního pluku.“

  • Vojáci Armády České republiky zastávají různé funkce v mezinárodních štábech na jednotlivých stupních velitelství misí OIR (Operation Inherent Resolve) a NMI (NATO Mission Iraq) v Bagdádu, Al-Taji a Kuvajtu.
  • 17. října 2014 Ministerstvo obrany USA formálně založilo tzv. kombinovanou společnou pracovní skupinu – Operation Inherent Resolve (CJTF – OIR) s cílem formalizovat probíhající vojenské akce proti rostoucí hrozbě ISIS v Iráku a Sýrii. V současné době poskytuje CJTF-OIR bezpečnostní podporu irácké vládě (Irácké bezpečnostní síly) a příslušným orgánům v Sýrii (Syrské demokratické síly).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…