Armáda poprvé využila letoun Airbus A-330 MRTT z mezinárodního programu MMF

24.07.2021 21:23

Česká republika je od roku 2019 součástí Mnohonárodní flotily víceúčelových tankovacích a transportních letadel MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet). Tento týden vůbec poprvé využila armáda víceúčelový letoun Airbus A-330 MRTT (Multi-Role Tanker Transport) pro přepravu vojáků a materiálu do Pobaltí.

Armáda poprvé využila letoun Airbus A-330 MRTT z mezinárodního programu MMF
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Letoun startoval z Pardubic, příslušníky úkolového uskupení pozemní protivzdušné obrany přepravil do Kaunasu v Litvě, odkud pokračoval do Rigy v Lotyšsku, kam dopravil ženisty pontonové čety. Obě jednotky budou půl roku nasazeny v rámci Alianční předsunuté přítomnosti eFP (Enhanced Forward Presence) v Litvě pod vedením Německa a v Lotyšsku pod vedením Kanady.

Mnohonárodní flotilu tvoří osm víceúčelových letounů Airbus A-330 MRTT (Multi-Role Tanker Transport) na letištích v Eindhovenu a Kolíně nad Rýnem. „Letoun Airbus A330 MRTT umožňuje leteckou přepravu 266 pasažérů a 45 tun paletizovaného nákladu. Pro účely tankování za letu je letoun schopen přepravit 111 tun paliva,“ vysvětlil vedoucí oddělení rozvoje vrtulníkového a dopravního letectva sekce rozvoje sil MO plukovník Miloslav Synek. Pro zdravotnickou evakuaci bude na základně v Kolíně nad Rýnem nepřetržitě vyčleněn jeden letoun v příslušné konfiguraci, která zahrnuje šest jednotek intenzivní péče a 16 nosítek.

Dodání prvního letounu A-330 na mateřskou základnu v Eindhovenu se uskutečnilo minulý rok v červnu. Další dva stroje byly dodány do konce roku 2020 a v roce 2021 bude letka disponovat celkem pěti letouny. „Dodávky letounů jsou klíčové v souvislosti s plánem výcviku personálu a s dosažením plných operačních schopností v roce 2023, kdy bude mít Česká republika k dispozici požadovaných 100 letových hodin na rok,“ upřesnil plukovník Miloslav Synek.

  • Do projektu MMF je kromě České republiky zapojeno dalších pět států Evropské unie: Belgie, Německo, Lucembursko, Nizozemsko a Norsko. Jeho cílem je vybudovat mnohonárodní víceúčelovou letku k dosažení chybějících evropských kapacit a současně zabezpečit evakuaci raněných osob (MEDEVAC) během krizových situací.
  • Členství České republiky v této iniciativě přináší především navýšení zmiňovaných kapacit strategické přepravy osob, nákladu, zdravotnické evakuace a udržení schopnosti taktického letectva tankovat za letu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …